Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Sverigedemokraterna finns det en tradionalistisk falang som kallas för Bunkern. Den består av en krets kring den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Markus Wiechel säger i en ljudinspelning att han har ett arkiv "över allt som bunkern håller på med".

Wiechel säger även att Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand är i spetsen för bunkerfalangen och att han är övertygad om att Kasselstrand är ett hot som kommer att utmana partiledare Jimmie Åkesson 2015.

Gustav Kasselstrand har tidigare öppet kritiserat Åkesson. Bland annat motsatte han sig att partiet tvingade Erik Almqvist att lämna sina politiska uppdrag efter järnrörsskandalen. Han försvarade även den tidigare gruppledaren i Västra götalands regionfullmäktige, Patrik Ehn, som uteslöts i mars och kritiserade partiets proisraeliska hållning i Israel- och Palestinakonflikten.

Det är dock inte bara de som anses utgöra ett hot mot Jimmie Åkessons position som ska ha kartlagts av Wiechel. Han uppges även ha fört listor med omdömen över partikamrater i Östergötland, där han är distriktsordförande. Enligt källor till Expressen ska Wiechel beskrivit personer som "opålitliga" "bråkmakare" och "politiskt avvikande".

Ämnen i artikeln