Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Generellt kan jag säga att jag aldrig skulle befatta mig med någon som har haft samröre med Svenskarnas parti eller Nordiska motståndsrörelsen. Absolut inte, säger Sverigedemokraternas före detta ordförande i Dalarna och Västmanland Runar Filper. Idag är han riksdagsledamot för partiet.

På torsdagen kunde Expo avslöja att en av partiets kommunpolitiker i Hedemora Tommy Ringstedt valts till vice ordförande i SD:s förening Södra Dalarna. Det trots att han var med i Svenskarnas parti så sent som 2012 och att han varit medlem i Nationalsocialistisk front på 90-talet. Expo kunde även visa att Ringstedt fortfarande gillarmarkerar vit makt-sajter och grupper, bland annat nazistgruppen Blood and honour. På Facebook har han även gillamarkerat statusuppdateringar från ledargestalten Pär Öberg i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Bland annat gillade han en aktion av Nordiska motståndsrörelsen där de delade ut mat till "utsatta svenskar", personer som organisationen anser tillhör den "nordiska rasen". Nordiska motståndsrörelsen beskriver aktionen som "en gammal nationalsocialistisk tradition".

Sverigedemokraternas distriktsordförande såg inga problem med Ringsteds förflutna och gillamarkeringar av nazistiska grupper. Till Expo beskrev hon istället aktionen av Nordiska motståndsrörelsen som något "beundransvärt".

– Alltså de gör väl verkligen något beundransvärt, tycker inte du det? Det är väl en fin grej. Du måste se till vad de har gjort, sa Jenny Nordahl till Expo. På frågan om hennes syn på Nordiska motståndsrörelsen svarade hon:

– Jag har ingen aning. Jag har inte satt mig in i dem, jag håller på med Sverigedemokraterna och vi utför ett perfekt arbete som jag är nöjd med.

Ett uttalande som rimmar illa med tidigare intervjuer i medier där hon varit på det klara med vad Nordiska motståndsrörelsen är för organisation. Där beskriver hon att hon till och med suttit på möte med Pär Öberg i samband med att Öberg tog plats på ett SD-mandat i Ludvika.

– Vi frågade helt enkelt Pär Öberg om han ville lämna tillbaka sitt mandat till oss men det ville han inte, sa Jenny Nordahl efter valet 2014 till Dalarnas tidningar.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Runar Filper är kritisk över att Nordahl inte tar tydlig ställning mot Nordiska motståndsrörelsen.

– Man har ett ansvar att distansera sig från dem speciellt när de sitter på ett SD-mandat och samtidigt är en gruppering som överhuvudtaget inte rimmar med vår politik och ligger väldigt långt ifrån oss. Vi Sverigedemokrater kan inte acceptera något samröre med dem. De ligger långt ifrån vad vi överhuvudtaget kan acceptera, säger Filper.

Filper är även kritisk över att Jenny Nordahl släppt in Ringstedt i partiet och gjort honom till vice ordförande i Södra Dalarna. Dessutom har partiet i Hedemora nominerat honom till en insynsplats i kommunstyrelsen.

– Tommy Ringstedt stod inte på någon valsedel, hur kom han in i bilden? Jag var valsedelsbeställare och han fanns inte på våra listor. Så han måste skrivits in på valsedlar av väljare. Generellt kan jag säga att jag aldrig skulle befatta mig med någon som har haft samröre med Svenskarnas parti eller Nordiska motståndsrörelsen. Absolut inte.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof för att fråga honom hur Sverigedemokraterna ser på att en distriktsordförande i partiet beskriver en nazistisk aktion som beundransvärd. Runar Filper uppger att han kommer ta upp frågan om Tommy Ringstedt och Jenny Nordahl med partiet och hur de ska agera.

Expo har även sökt Jenny Nordahl för en kommentar.