Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På måndagen hölls en muntlig förberedelse i Helsingborgs tingsrätt. Det med anledning av att Sverigedemokraternas regionråd i Skåne, Jens Leandersson, stämt riksdagsledamoten Tony Wiklander och ytterligare en lekmannarevisor, som författat distrikts Syd revisionsberättelse från 2012, för förtal. I samband med förhandlingen ingicks en förlikning.

I revisionsrapporten utmålades Jens Leandersson negativt. Han anklagades för att gett sin distriktsordförande, Mikael Eskilandersson, en örfil. Leandersson påstods dessutom ha spridit "giftiga skvaller" och "nästan maniskt förföljt medlemmar".

Jens Leandersson som tillbakavisat uppgifterna menar att anklagelserna skadat hans anseende.

Tingsrätten har ännu inte skrivit klart protokollen från måndagens förhandling. Martin Tunström ordförande för den ideella organisationen Juridikfronten var dock på plats som åhörare.

– De har stadfäst en dom där Tony Wiklander och revisorn bad om ursäkt för att de falskeligen utpekat Leandersson för att ha gett Mikael Eskilandersson en örfil, säger han till Expo Idag.

Tingsrätten har inte tagit ställning till om Tony Wiklander utsatt Leandersson för förtal. I förlikningen kom dessutom båda parter överens om att inte uttala sig om ärendet i medier. Leandersson hade även krävt skadestånd men har släppt det kravet och godkänt ursäkten.

Sverigedemokraterna pressekreterare Martin Kinnunen uppger att partiet inte kommer att agera mot Tony Wiklander.

– Detta berör de personerna själva och inte partiet

Hur ser ni på att man sprider falska anklagelser mot partikamrater?

– Jag kan inte uttala mig om det. Detta får de personerna svara på helt enkelt. Och det kanske de inte vill göra eftersom de ingått en förlikning, om det du säger stämmer. Vi har inga kommentarer och det finns inga planer på några åtgärder, säger Kinnunen.

Jens Leandersson har varit en viktig kugge i det sverigedemokratiska partibygget. Han tillhörde länge partiets innersta krets och har haft flera uppdrag på riksnivå. När partiet 2008 fyllde 20 år var han redaktör för partiets jubileumsbok.

I oktober förra året lade Leandersson upp sitt sönderklippta medlemskort på sociala medier med texten "Ett klipp som kommer att glädja hatarna". Han har dock inte formellt lämnat Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln