Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas topp läcker till medier för att skada partikamrater, enligt flera källor till Expo Idag.

I mars i år uteslöts Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland, Patrik Ehn. Men redan ett år tidigare, i april 2012, ville Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund få "någonting på Ehn" som "förstör för honom". Bylund menade att han redan då samlat på sig mycket information om Ehn, men efterfrågade något "tungt som vi kan läcka".

När Expo Idag kontaktar Linus Bylund säger han först att han inte alls känner igen uppgifterna. Efter en stund ringer han dock upp Expo Idag och säger att han nu minns att han kan ha efterfrågat information om Patrik Ehn. Men menar att han velat testa om den person han talade med varit trovärdig.

– När det gäller privata konversationer så kan det hända att jag säger kontroversiella saker. Dels för att man känner på sig att den här killen man pratar med kan vara bra att kolla upp, för att ta reda på huruvida han kan hålla saker mellan två personer. Det här är nog ett sådant sammanhang. Det händer ganska ofta att jag uttrycker mig spetsigt för att få kontrollen på människor jag kanske inte litar på. Det är en del av hur man jobbar, säger Bylund.

Har du velat ha saker på Ehn för att kunna läcka?

– Jag har inte haft någon sådan arbetsuppgift eller gått in på det. Men kommer det fram rykten om människor så vill man ha de verifierade, alternativt ignorera dem. De är de alternativ man har. Som jag ser det kan man inte gå på rykten. Man kan föra en konversation för att få information och det är inget konstigt. Men privata konversationer är privata konversationer och jag finner ingen anledning att kommentera om specifika ordval, säger Bylund.

Partiet har uteslutit partimedlemmar med hänvisning till att de ska läckt material.

Martin Leman, kommunpolitiker I Svenljunga, uteslöts efter att han påståtts ha läckt uppgifter. Partiet gick så långt att de gick igenom hans mejlbox för att utreda läckorna.

– Naturligtvis har jag synpunkter på att man anklagar människor för något man själv håller på med. Det är rena motsatsen till att vara ärlig. Det är en form av hyckleri, säger Martin Leman, som inte är förvånad över uppgifterna om Bylund. Han menar att det är en medveten strategi av partitoppen att läcka för att få bort personer.

– Jag är övertygad om att detta är vanligt. Det är ett metodiskt sätt att göra sig av med icke ja-sägare, säger han.

Även i samband med uteslutningen av Patrik Ehn blossade en diskussion internt upp om läckor i partiet. Flera medier hade skrivit om uteslutningen.

Efter att Patrik Ehn tvingats lämna hölls ett möte som bland andra Linus Bylund och partiets politiker i Västsverige deltog på. På mötet sade Linus Bylund att han vill veta vilka som läckt uppgifter till media. "Expo och Nyheter 24 har publicerat material som de inte borde ha tillgång till", sa han och "berätta gärna för mig vart det kommer ifrån för det vill jag gärna veta". Bylund talade även om läckor som ett problem som partiet behöver komma runt.

Ämnen i artikeln