Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tomma stolar i kommunfullmäktigen har under flera mandatperioder varit ett återkommande problem för Sverigedemokraterna, vilket Expo tidigare har rapporterat om.

Ett drygt år efter valet saknar partiet representation på 26 av sina mandat ute i kommunerna. Bland övriga partier är det ovanligt att mandaten inte kan tillsättas. Valmyndighetens data visar att i nuläget så har Moderaterna två tomma stolar och Kristdemokraterna en. Övriga partier saknar tomma stolar.

– Problemet är att väljarnas röster inte återspeglas i fullmäktige. Det innebär att den beslutande församlingen inte kan rösta i enlighet med valresultatet. Det blir en maktförskjutning och det är ett demokratiproblem, säger Jessika Wide statsvetare vid Umeå universitet.

Totalt har Sverigedemokraterna inte kunnat möta upp valresultatet i 15 kommuner.

 

Tomma SD-stolar i kommunerna (antal)

Boxholm

(2)

Dals-Ed

(2)

Dorotea

(3)

Gagnef

(2)

Gullspång

(1)

Laxå

(3)

Lekeberg

(2)

Lycksele

(1)

Nordmaling

(2)

Olofström

(1)

Smedjebacken

(1)

Vansbro

(2)

Vindeln

(1)

Ydre

(2)

Örnsköldsvik

(1)

Saknar helt representation

I Dorotea och Laxå har partiet flest otillsatta mandat, vardera tre.

I Dorotea gick partiet framåt i valet och ökade från ett till sex mandat och blev därmed näst största parti i kommunen. Men redan då stod det klart att partiet inte skulle kunna fylla sina stolar, då det endast hade tre valbara namn på sin valsedel.

Även i Laxå gick SD framåt i senaste valet, men trots det så saknar partiet idag helt representation i fullmäktige. Förklaringen är både avhopp och för få namn på valsedeln, vilket är de vanligaste orsakerna för tomma stolar. Avhopp kan ske på grund av till exempel flytt från kommunen.

– Det förekommer även att SD:s företrädare lämnar sitt mandat efter att det uteslutits från partiet, vilket riskerar leda till en tom stol, säger Jessika Wide.

Ytterligare en förklaring till problematiken, som SD delar med mindre och nyare partier är, enligt Jessika Wide, att de saknas stora partiföreningar ute i kommunerna.

Lyssna på Studio Expo:

Återkommande SD-problem

Sedan SD började nå parlamentariska framgångar har partiet haft svårt att fylla mandaten.  

Direkt efter valet 2018 stod det till exempel klart att partiet hade 21 mandat det inte kunde besätta. En genomgång Svenska Dagbladet gjorde i slutet av den mandatperioden visade att partiet då hade 65 tomma stolar ute i kommunerna.

Expo har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.