Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den senaste tiden har flera kända kvinnliga journalister och debattörer vittnat om att de ofta utsatts för hot eller grova förolämpningar när de skrivit om Sverigedemokraterna. När Sverigedemokraterna firade 25 år passade Expo Idag på att ställa frågor om näthatet till flera ledande personer i partiet.

– Jag har ingen kommentar, säger Thoralf Alfsson upprepade gånger till Expo Idag.

Alfsson dömdes förra året för förtal på grund av personangrepp som han skrivit på sin blogg. I samband med att Ungdomsstyrelsen nekat Sverigedemokratisk ungdom ekonomiskt bidrag skrev Thoralf Alfsson den 14 januari:

"Om mina läsare reagerat på Mazettis krönika i ICA-kuriren så hoppas jag att 'fotsoldaterna' nu rycker ut!".

Sverigedemokratisk ungdom publicerade samtidigt information från tjänstemäns facebookprofiler.

Ett par dagar efter blogginlägget polisanmälde Ungdomsstyrelsen hot som riktats mot tjänstemän på myndigheten.

Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna upplåter sitt bankkonto till den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

När Datainspektionen förra året startade en utredning av sajten på grund av att det publicerades känsliga personuppgifter gav Ekeroth Avpixlat sitt stöd. Till Expo Idag sa han då att han tycker det är tråkigt om människor utsätts för hot, men att det var offentliga "domar" som publicerades och därför ansåg Ekoerth inte att de utgjorde något "moraliskt problem".

I december uppmanade Avpixlat sina läsare att förfölja journalister.

"För den händelse ni skulle finna det långtråkigt att vänta på att slumpmässigt snubbla över ett passande tillfälle är det ju förstås aldrig fel att vara sin egen lyckas smed. Bostadsadresser för de flesta politiker, journalister och andra PK-personligheter finns bara några kostnadsfria musklick bort på tjänster."

Kent Ekeroth försvarar publiceringen till Expo Idag.

– Det handlar inte om att jaga folk. Man ska granska media precis som de granskar politiker. Det var det den texten handlade om, att granska medier. Media är helt bortom kontroll så det är inget fel med att de granskas, säger Kent Ekeroth.

För Kent Ekeroth är inte hatet från "invandringskritiker det stora problemet". Kent Ekeroth talar istället om "vänsterjournalister".

– Jag tycker att näthatet som kommer från vänsterjournalister är beklämmande. Det riktigt allvarliga hatet kommer från vänsterjournalister som når ut till hundratusentals personer. Det hatet är långt värre än det som kommer på de här forumen som diskuteras och som bara ett hundratal läser. Det hatet är visserligen också allvarligt, men det är inte det hatet som når ut, säger Kent Ekeroth.

För ett par månader sedan hängdes en regionsordförande i Lantbrukarnas riksförbund ut med texten "Jag gillar att slå kvinnor och plåga djur". Detta trots att mannen aldrig dömts för några sådana brott. Anledningen att Avpixlat publicerade artikeln var att Sverigedemokraterna nekats att delta på en mellanvaldebatt som förbundet anordnat.

Kent Ekeroth vill inte kommentera hur han ser på dessa publiceringar.

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund beskrev nyligen till Nyheter24 bland andra det nazistiska Svenskarnas partis nättidning Realisten som en "nyhetsblogg". Angående om det är okej för sverigedemokrater att länka till Realisten.

"eftersom vissa avslöjanden inte finns att tillgå i etablerad media måste man ibland välja mellan att länka till någon nyhetsblogg eller inte länka alls. Man kan naturligtvis inte anses vara ansvarig för allt som skrivs på en sida som publicerat en artikel man länkat till, inte heller för någon av meningsmotståndare påhittad politisk etikett på aktuell sida."

När Expo Idag träffade Linus Bylund på partiets "framtidsseminarum" ville han inte kommentera näthatet eller hur han ser på Realisten.

– Vi firar födelsedag nu, sa han.

Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund har en egen teori om det hat som sprids av personer som uppger att de sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– De använder vårt namn för att smutskasta oss. Det är en gammal beprövad taktik. Jag tror att mycket av de hot och förolämpningar som framförs egentligen är en smutskastningskampanj mot oss. Självklart är hot alltid förkastligt, vi sitter i riksdagen för vi tror på att arbeta politiskt.