Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi välkomnar ett nyval. Ett sådant val hade i praktiken setts som en folkomröstning om invandring och det hade varit väldigt bra för oss. Om invandringen fortsätter så här i fyra år till kommer det att gå väldigt illa för Sverige, säger riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Sven-Olof Sällström till Expo Idag innan Stefan Löfven meddelat att det blir ett extra val.

Sverigedemokraterna har skapat en regeringskris och har motiverat sin handling med den pågående invandringen till Sverige. Med Sverigedemokraternas stöd gick Alliansens budget igenom och regeringens föll. I sista voteringsrundan 182 ledamöter röstade nej och 153 ja till regeringens budget. Kort efter att budgeten röstats ned slog Stefan Löfven tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fast att det politiska landskapet i Sverige ritats om.

– Å ena sidan har de fyra borgliga partier inte stått kvar vid sitt löfte att låta det största blocket regera och å andra sidan har de gett Sverigedemokraterna det avgörande inflytandet i svensk politik.Det här är ett ansvarslöst agerande av de här fem partierna. Det saknar motstycke i svensk historia, sa Stefan Löfven och förklarade att ett extra val kommer att hållas den 22 mars.

Regeringskrisen startade efter en presskonferens som Sverigedemokraterna höll igår. På den förklarade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson varför de stöder Alliansen. Han anklagade invandringen för att leda till brottslighet, dåliga skolresultat och våldtäkter. Efter den långa anklagelseakten där han pekade ut svenska lokalsamhällen som Rosengård och Rinkeby för att bli parallellsamhällen förklarade han att Sverigedemokraterna röstar för alliansens budget och fäller regeringens. Det trots att partiet ser båda alternativ som "lika svaga". På det sättet hoppas Sverigedemokraterna tvinga fram förhandlingar där partiets krav är att Miljöpartiet ska bort från regeringen och att invandringen ska minskas drastiskt.

–Vi röstar ned regeringens budgetmotion, men det innebär inte att vi ställer oss bakom alliansens. Det innebär att vi underkänner regeringen. Vi ska vara extremt tydliga. Vi står i total beredskap att rösta nej igen till en ny budget om vi inte ges inflytande och om inriktningen på invandringen fortsätter som idag. Det är en väldigt tydlig signal till en eventuellt ny regering, sa Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt under onsdagens riksdagsdebatt.

Efter sitt anförande valde Sjöstedt att inte ta replik mot finansminister Magdalena Andersson och Sverigedemokraternas närvaro blev sval. Sverigedemokraterna är nöjda med det osäkra läget de skapat i riksdagen och i Sverige. Det framgår av flera SD-toppar som Expo Idag talat med. Till syvende och sist är ett extra val något som Sverigedemokraterna är nöjda med. Det sa Oscar Sjöstedt igår till Expo.

– Det vore lyckligt med ett extra val om invandringen, sa han.

På onsdagen bekräftades det av Sällström, men även av vice partiledare Jonas Åkerlund.

– Jag har inga invändningar om Sjöstedt och Sällströms bild om att ett nyval. Invandringen är en viktig fråga, men det handlar även om försvaret och den generella välfärden, säger Åkerlund.

Under riksdagsdebatten var det låst mellan Alliansen och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Finansministern Magdalena Andersson vädjade om blocköverskridande samarbete.

– Det politiska landskapet ritas om, vi måste samarbeta. Vi ser ett behov av samarbete i framtiden. Antingen får man samarbete över blockgränserna eller så får man dansa efter Sverigedemokraternas pipa, sa hon.

Erik Ullenhag, ekonomisk talesperson i Folkpartiet ger dock regeringen kalla handen när det kommer till budgeten. Han menar att ansvaret ligger på regeringen att få igenom sin egen budget. Till Expo Idag säger han att Sverigedemokraterna visat att det är ett enfrågeparti som bara "bara fokuserar på att stoppa invandringen". Han tillägger dock att Folkpartiet måste rösta för sin egen politik.

– I grunden tror jag att vi ska försiktiga i att låta bli att rösta på vårt eget förslag i rädsla att SD skulle göra detsamma. Då anpassar vi vår politik efter Sverigedemokraterna och det har vi lovat att aldrig göra.

Hur ser du på att Sverigedemokraterna använder er för att tvinga fram ett val om invandringen. De stödjer egentligen inte heller er budget?

– Vi får ha respektera att de fått 13 procents stöd av väljarna och de måste rösta som de känner. Även om det är ett lite märkligt sätt att rösta på sitt eget och sedan på ett annat. De ställer till bekymmer genom sitt sätt att agera men de är invalda. För mig är det viktigt att den budget vi lagt fram är riktig, vi kan inte bestämma hur andra ska rösta, säger Ullenhag.

UPPDATERING. Sverigedemokraterna höll en presskonferens efter att Löfven meddelat om ett omval. På den bekräftade partiet att de önskar att ett nyval ska handla om invandringen. Mattias Karlsson kallade det en "folkomröstning om invandring."

– Vi kommer att fokusera helt och hållet på den frågan, sa Mattias Karlsson.

På presskonferensen fick Karlsson frågan om partiet är enfrågeparti när det på grund av en fråga tvingar Sverige till omval.

– Invandringen påverkar nästan alla samhällsproblem, svarade Karlsson.