Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I samband med att Sverigedemokraterna i mitten av mars uteslöt tolv partimedlemmar fick Dahlin en varning och uppmanades att lämna sina politiska uppdrag i kulturnämnden och Kärnfastigheters styrelse. Han fick dock sitta kvar i Helsingborgs kommunfullmäktige. Dahlin hörsammade efter protester uppmaningen och lämnade uppdragen.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder skrev i mars "Att 'gilla' något på facebook är, oavsett hur man själv ser på det, att beteckna som ett ställningstagande." i ett utskick som gick ut till partiets medlemmar.

Expo Idag kan visa att Kjell Dahlin gillamarkerat två sajter på Facebook, "krossa antivitismen" och "Anti-Whites gotta go", som båda hävdar att det pågår ett folkmord mot vita. I beskrivningen till gruppen "anti-whites gotta go" står det att det finns ett "folkmordsprogram mot oss vita" och att antirasister egentligen är "antivita".

Rasideologisk propaganda

Föreställningen om ett pågående ett folkmord mot vita saluförs av flera nazistiska och rasideologiska organisationer. Enligt propagandan så leder invandring till att den "vita rasen" eller "svenskarna" försvinner.

"Vi har en politik som på sikt leder till en värld utan vita. Trenden är att vi vita kommer att bli en minoritet i alla länder vi för närvarande är majoritet", står det i Facebook-gruppen "krossa antivitismen".

Kjell Dahlin vill till Expo Idag inte kommentera grupperna som han är med i.

– Jag vill inte tala med dig för jag har inte tillräckligt med underlag. Jag har avisat att kommentera dina frågor tidigare och jag gör det igen, säger han.

SD har lagt locket på

Sverigedemokraternas ordförande i Helsingborg Dick Johansson som tidigare varit kritisk mot att Kjell Dahlin länkat till nazistiska Svenskarnas partis nättidning Realisten säger att han fått direktiv från partiet att inte uttala sig i medier.

– Jag vill inte säga att jag tystats, men man har sagt att Martin Kinnunen är talesperson och lagt locket på för oss andra så att säga, säger Johansson.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen förnekar att partiet centralt har uppmanat lokalavdelning i Helsingborg att lägga locket på kring Dahlin.

– Det är ingenting jag känner till. Jag har inte haft någon kontakt med Dick Johansson, säger Kinnunen.

Har det utgått ett sådant direktiv?

– Nej det har det inte gjort, säger han

Kommer granska grupperna

Står Sverigedemokraterna bakom påståendena om att det pågår ett folkmord mot vita och att antirasister egentligen är antivita som framförs i de grupper som Dahlin "gillar"?

– Jag vet inte vad man hävdar eller varför man hävdar det du som du påstår. Jag vill inte kommentera det, säger Kinnunen.

Björn söder har ju sagt att genom att vara med i sådana här grupper så ger man stöd åt dem.

– Det stämmer bra.

Kommer du att titta på gruppen?

– Ja, jag får undersöka saken, säger Kinnunen.

Ämnen i artikeln