Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på ett slutet möte i Västsverige i början av året, som flera uteslutningar diskuterades. Hanna Wigh, som är distriktsordföranden i Skaraborg och ledamot i partistyrelsen, tog upp fallet med kommunpolitikern Willy Christiansson i Härryda som tycker att homosexuella har "avloppssex" och att man borde "lobotomera homosexuella" som man gjorde på 40 och 50-talet.

På en bandinspelning från mötet i Västsverige säger Hanna Wigh att hon fått ta emot klagomål från flera partikamrater efter uteslutningen av Christiansson. Hon menar att flera sverigedemokrater ser det som ett bevis på att partiet blivit "så politiskt korrekta så att man nu måste man tycka om homosexuella också". Wigh ställer frågan om Willy Christiansson uteslöts för att han var "skeptiskt inställd till homosexuella".

Riksdagsledamoten Richard Jomshof svarade då att "Man får tycka vad man vill om homosexualitet, men man kan inte uttrycka sig på det sättet."

Hanna Wigh förnekar först till Expo Idag att hon ställt frågan och hänvisar till att hon själv varit med att fatta beslutet om att kommunpolitiken skulle uteslutas.

– När har jag frågat det, varför skulle jag frågat det när jag var med och fattade beslutet i personärendet?. Jag tror du har fått fel uppgifter?

Har du inte ställt den frågan?

– Jag kan inte minnas att jag ställt den frågan, men om det är så, skulle jag kunna ha ställt den som en hypotetisk fråga för att reda ut missförstånd och för att få en förklaring. Men jag minns inte att jag gjort det, men det skulle i så fall vara på det sättet.

Hanna Wigh menar att det alltid blir reaktioner när någon uteslutits eftersom de uteslutna har vänner i partiet. Fallet med Christiansson i Härryda skiljer sig inte från andra menar hon.

– När det varit en del personärenden i ett område så kan de som känner personen och tagit del av den uteslutna personens version få en känsla av att de blivit orättvist behandlade. Då tror jag att det är viktigt att man är tydlig och försöker uppfatta åsikter och frågetecken.

– Jag märker inget problem med homofobi, utan tvärtom. Jag skulle vilja påstå att vi är det hbt-vänligaste partiet, vi har vuxit jättemycket i de grupperna, fortsätter Hanna Wigh

Ulrika Westerlund på RFSL köper inte Hanna Wighs förklaring..

– Vad är det för fråga hon vill lyfta? Antingen har man en hållning att alla ska respekteras oavsett etnicitet, religion eller sexuell läggning eller så har man det inte. Hela frågeställningen om man kan vara skeptisk mot homosexuella kan inte särskiljas från homofobi. Man är skeptisk till andra människor, säger hon.

Jimmie Åkesson har beskrivit Sverigedemokraterna som ett parti för hbt-personer i en debattartikel som publicerades 2010 i Aftonbladet. Han bedyrade att partiet inte har några nedsättande attityder mot hbt-personer i sina policydokument eller i partiprogrammet.

På torsdagen avslöjade Expressen att Jimmie Åkesson i utkastet till sin bok, skrivit att personer som deltar på pridefestivaler som "smaklösa figurer". Jonas Gardells humor beskrevs som "böghumor". Åkesson skrev dessutom att han inte kan förstå sig på homosexuell kärlek.

Ämnen i artikeln