Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De första hektiska veckorna efter valet har passerat. Nu stjäl en komplicerad och långsam regeringsbildning medias uppmärksamhet. Jimmie Åkesson står trött men samtidigt självsäker och lugn framför TV-kamerorna och recenserar de andra partiernas presskonferenser och utspel. Det mesta låter och ser ut som vanligt.
Men samtidigt pågår ett annat maktspel, som kanske är ännu viktigare för Sverigedemokraternas framtid.

På flera håll i Sverige tar de nya kommunfullmäktige form och de lokala styrena börjar utkristalliseras. Vi ser ett nytt politiskt landskap där Sverigedemokraterna är den politiska kraft som det mesta kretsar kring.

SD är ett parti som ofta stått i politisk motvind. Det har varit de lokala framgångarna och förankringen som visat vägen, och ofta gått före de nationella framstegen.

Det är de små segrarna som gett partiet lugn, självförtroende och tålamod.

Kan bli vågmästare i fler än hälften av landets kommuner

Att SD ökade med över fyra procent i valet till riksdagen, att över 1 300 000 väljare la sin röst på partiet och att SD, som enda parti, inte backade i någon av Sveriges 290 kommuner kan inte definieras som något annat än ett succéval.

Men partiet gick framåt även i kommunvalen. Det är vad som nu händer där som kommer få stor betydelse för SD.

Partiet vann fler mandat i 244 av landets 290 kommuner, i endast 16 kommuner fick partiet färre mandat än i förra valet.

I elva skånska kommuner blev SD största parti. Partiet har nu etablerat sig i hela landet och saknar endast mandat i Pajala och Arjeplog.

SD blev, ensamt eller tillsammans med något lokalt parti, vågmästare i 182 kommuner. Utanför de större städerna och i Sveriges landsbygdskommuner är Sverigedemokraterna, med få undantag, det enskilt största eller näst största partiet. Ett nytt politiskt landskap formades i september och är nu en realitet att hantera och förstå.

Uppgörelser med andra partier

SD har redan vunnit makt i Hörby, Munkedal och fick under veckan till en valteknisk samverkan med M och KD i Ockelbo. Liknande uppgörelser får vi säkert se i fler kommuner. De små segrarna ska inte underskattas och får en stor betydelse när partiet skriver sin historia över höstens val.

För partiets utveckling och framtid så är det viktigt att kunna påvisa lokal förankring och hög tid att visa upp lokala segrar. Det verkligt viktiga för SD är att kunna förvalta den nya plattform och tillskott av resurser som partiet fått. Hundratals nya förtroendevalda ska samlas och skolas. Tusentals nya medlemmar ska hållas i rörelse. Bilden av ett omoget och opålitligt parti ska suddas ut. Samverkan och relationer till de andra partierna ska odlas och stärkas. SD kommer at försöka bygga och förankra sitt parti underifrån.

En omröstning i Hörby och Munkedal kan te sig oglamoröst och oviktigt i kontrast till dramatiska presskonferenser och spelet om landets framtida styre. Men frågan är om det inte är de små, ofta bortglömda, lokalpolitiska maktkamperna som är viktigast för SD att vinna denna höst.