Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vad kommer det att bli av den nya konservativa tankesmedjan Oikos? Efter att Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för SD, fick presentera grunderna för det nya projektet i Agenda förra helgen har många tyckt och tänkt om den nya tankesmedjan. Men än så länge är det mesta gissningar och många frågetecken väntar på att rätas ut.

Namnet Oikos – ungefär ”hem eller hus” på grekiska – är en homage till Mattias Karlssons senaste husgud Roger Scruton, en brittisk konservativ filosof som nyligen gick bort. Skvallrar det om den tankesmedjans ideologiska inriktning?

Mattias Karlsson har fått med sig Navid Khan, vd för tankesmedjan New Direction. I Agendainslaget luftade han sina tankar kring abort. Betyder det att Oikos kommer att sikta in sig på abortfrågan?

Khans tankesmedja är kopplad till EU-partigruppen ECR, Europeiska konservativa och reformister, där SD ingår. Där står marknadsliberala reformer och motstånd mot ett federalt EU högt på agendan. Kommer att det att synas i Oikos arbete?

Även Asle Toje, norsk statsvetare och författare, sitter med Oikos förtrodenderåd. Han menade i Agendainslaget att skilsmässor är roten till de flesta problem vi har i samhället. Blir det kanske mer av den varan på Oikos seminarier för den växande konservativa publiken?

Eller ska de damma av den gamla idéer om ägardemokrati? Ja, kanske det. I alla fall om man ska tro Arvid Hallén, tidigare ordförande för studentföreningen Heimdal, som intervjuades i Svenska Dagbladets ledarpodd om sitt uppdrag i den nya tankesmedjan.

Dålig politisk teater

Det finns egentligen bara en sak vi vet med säkerhet. För Mattias Karlsson, och de andra tyckarna runt hans bord, är det viktigt att understryka att Oikos, absolut inte, inte på något sätt, är bundet till Sverigedemokraterna. Tankesmedjan kan förvisso tänka sig att ta emot pengar från SD, precis som de kan acceptera bidrag från andra politiska grupper. Men de kommer att vara fristående från partiet, fria att kritisera SD, hävdar Karlsson.

Det är en pinsamt dålig teater. Det är klart att Oikos är en förlängning av Sverigedemokraternas politiska projekt. Om inte det offentliga samtalet led av guldfiskminne så hade vi kanske kommit ihåg vad Mattias Karlsson faktiskt sa när planerna på en tankesmedja först annonserades.

I mars 2019 meddelade Mattias Karlsson att han lämnar uppdraget som gruppledare för SD i riksdagen. Partiets ideolog, som meddelat att han fortfarande ska vara kvar i partiets verkställande utskott, berättade öppenhjärtigt om sitt nya ”uppdrag” för bland annat Expressen och Dagens Nyheter.

”Vi behöver vara med i idédebatten på ett djupare och högre plan än vad vi har varit tidigare.”

”Nu kommer jag att få chansen att fokusera på att ge konservatismen och Sverigedemokraterna en plats på de arenor där vi i dag inte finns representerade.”

”Vi upplever att vi behöver mer närvaro i segment av samhället som i dag är vänsterdominerade.”

Projektet styrs av SD

Det framstår i rapporteringen som att SD:s tankesmedja uppstått ur tomma intet. Ett initiativ av Mattias Karlsson, med vissa kopplingar till SD.

Men Mattias Karlsson är en maktspelare i Sverigedemokraterna som nu agerar på uppdrag av sitt parti. Om SD skänker pengar till Oikos så är det mycket möjligt att Mattias Karlsson själv är med och tar beslutet. SD behöver inte ställa krav på innehållet. För tankesmedjans initiativtagare är ju partiets ideolog. Projektet styrs av SD.

Oikos är kort och gott ännu en pusselbit i SD-ledningens långsiktiga politiska projekt. Det breda pragmatiska nationalistiska partiet vill ta ägarskap över den svenska konservatismens utveckling. De som har satt sig vid Mattias Karlssons bord kan ha vilka förklaringar de vill. Kanske är det kul att äntligen få en konservativ klubb att få hänga i. Men det hade varit klädsamt med lite ärlighet. Låtsas inte som att Mattias Karlsson just vandrat in från gatan med en spännande idé. Säg som det är istället: Sverigedemokraternas ledning vill bryta ny mark för sitt politiska projekt. Och ni är gärna med och hugger i.