Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Informationen som Sverigedemokraterna fått tillgång till ska ha använts för artiklar på sajten politiskt inkorrekt och även till den nya sajten avpixlat. Enligt uppgifter på Petzälls twitterkonto har partiet haft tillgång till mejlen i flera år. Det står även att partiledningen kunnat spåra källor via mejlen.

"Det är via journalisternas mail på tidningarna som Åkesson och Söder kunnat veta var alla tips kom från", står det på Petzälls twitterkonto.

Det var på tisdagen som uppgifterna om de så kallade hashkoderna till flera reportrars epost publicerades. Expo.se har fått bekräftat att flera av lösenorden till adresserna stämmer och har använts.

Chefredaktören på Expressen Thomas Mattsson säger att han inte vill kommentera Petzälls uppgifter i dagsläget men att de ska kolla upp dem.

Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin känner inte till att partiledningen skulle ha haft tillgång till journalisters mejl. Han säger även att det skulle vara orimligt.

– Det låter inte särskilt sannolikt att han fått koderna från Jimmie Åkesson och Björn Söder, det låter inte särskilt troligt alls, säger han.

Nils Funcke, journalist, som under många år bevakat rättsfrågor kopplade till tryck- och yttrandefrihet, och som idag sitter som sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén, menar att det är mycket allvarliga uppgifter om de visar sig stämma.
– Om någon olovligen tagit sig in i en annan persons mejl så kan det röra sig om ett dataintrång enligt brottsbalken, säger han, men påpekar samtidigt att det är viktigt att komma ihåg att uppgiftslämnaren i det här fallet kan ha personliga syften att skada det parti han lämnat.

Det spekuleras även i om det kan vara någon som kommit över inloggen till William Petzälls twitterkonto och skriver i hans namn.

Expo.se har sökt William Petzäll för en kommentar utan att lyckas få tag på honom och få bekräftat att det är Petzäll själv som twittrat.

Artikeln kommer uppdateras fortlöpande.