Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag skulle vilja måla upp och löpande utveckla en strategi, samt sätta upp en del målsättningar, för hur vi kan utnyttja nätet på bästa sätt för våra långsiktiga politiska syften." skrev den nu sittande riksdagsledamoten, Erik Almqvist, 2009 på Sverigedemokratisk ungdoms forum Ungsvensk.se, som numera är nedlagd.

Planen var att bilda olika "intressegrupper på Facebook" dessa beskrevs av Almqvist som närstående grupper till Sverigedemokraterna. Erik Almqvist upprättade även en lista som han beskrev som "övriga strategiska grupper".

"Du kan själv göra en viktig insats genom att jobba opinionsbildande inom grupperna (framförallt de "övriga" och "närstående") och genom att knyta kontakter med folk inom dem.", skrev Almqvist.

"Ungsvensk.se fyller en viktig funktion i att upprätthålla våra nätverk inom rörelsen, och jag vill nog mena att facebook är ett ypperligt verktyg för att bygga ut våra nätverk utom våra egna led", fortsatte Almqvist.

Denna strategi vill inte Björn Söder kännas vid, i programmet God Morgon Almedalen, sade han att Sverigedemokraterna aldrig haft en IT-strategi.

– Jag har läst det bland journalister, att vi har haft en tydlig strategi från början hur vi skulle nå ut, men det har faktiskt inte funnits. Mycket av det som händer på nätet är någonting som händer utanför vårt partis kontroll, sa Björn Söder.

Björn Söder beskrev även att de fått fundera över hur de i efterhand ska kunna försöka mobilisera den här "massan" på internet som egentligen inte har med partiet att göra. Expo Idag kan dock visa att åtminstone SDU, som vid tiden var tätt sammanflätat med moderpartiet mobliserade sina egna på Ungsvensk, medlemmar uppmuntrades att bevaka nyhetsflödet och att kommentera artiklar.

"Jag skulle gärna se detta som en ständig kampanj, men framförallt nu inför valet. Så fort det skrivs en artikel om SD, vilka ofta innehåller olika negativa epitet, sammankopplingar eller rena lögner, så ska vi vara där och kommentera artikeln" skrev Sverigedemokraternas nuvarande pressekreterare Eric Myrin 2009 på ungsvensk.

I samma forumtråd välkomnas förslaget av Erik Almqvist som länkar till en söktjänst för nyheter om Sverigedmokeraterna. I en annan Ungsvensk tråd uppmanades medlemmar att rösta i olika nätomröstningar. I tråden samlades länkar till olika platser där det förekom omröstningar.

Eric Myrin förnekar dock till Expo Idag att det skulle ha funnit någon kampanj om att kommentera artiklar på nätet.

– Nej, vi har inte haft någon sådan kampanj, säger Eric Myrin.

Men du skrev ju själv om att ha en ständig kampanj?

- 2009 var inte jag anställd av Sverigedemokraterna. Det var någonting som skrevs i egenskap som en vanlig medlem som en uppmaning till andra medlemmar.

Erik Almqvist som var ordförande skrev att det var ett bra initiativ?

– Jag kan fortfarande inte säga att det var en strategi. Utan det var ett förslag som jag hade till andra medlemmar.

Även den forumtråd som Erik Almqvist skapade med namnet "Strategi: Nätverkande över internet" menar Erik Myrin inte kan betecknas som en IT-strategi.

– Det var inte något som jag kan bedöma iscensattes eller gav något speciellt stort gehör. Det är ingen uttalad internet strategi eftersom det här inte är något som har hanterats på något officiellt sätt utan det är förslag som kommit upp, på det här gamla forumet, säger Myrin.

Vidare hävdar Myrin att Björn Söders uttalande om att Sverigedemokraterna aldrig haft en internetstrategi stämmer. Björn Söder sade i samma intervju med God morgon Almedalen att Sverigedemokraterna inte haft någonting att göra med den numera nedlagda främlingsfientliga nätbloggen Politiskt Inkorrekt, inte heller dess efterföljare Avpixlat hävdar Söder att Sverigedemokraterna har någon koppling till.

Men det finns en koppling, förutom Sverigedemokratiska riksdagsledamöters ständiga gillande och länkande till sajten. Alla donationer till Avpixlat går igenom riksdagsledamoten Kent Ekeroths bankkonto. Det samma gällde för föregångaren Politiskt Inkorrekt.

Expo Idag har förgäves sökt Erik Almqvist och Björn Söder för en kommentar.