Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är i Nordiska motståndsrörelsen starka fäste Dalarna som Sverigedemokraterna öppnat upp sina listor i Rättviks och Leksands kommun, rapporterar Dalarnas Tidningar. Det innebär en risk för att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kan komma att försöka ta över mandat genom att på valdagen skriva in egna representanter på SD:s valsedlar.

Listorna har öppnats upp trots att Sverigedemokraterna tidigare lovat att stänga sina listor så att endast partiets godkända kandidater ska kunna väljas, rapporterar Expressen.

Benny Rosengren, länsordförande i Dalarna säger till Expo att de hade fått fel information av Länsstyrelsen och att de blivit garanterade att de skulle kunna fylla på sina listor med kandidater efter deadlinen den 10 april utan att det för den delen skulle öppna upp listorna.

– Den 27 april får vi reda på Länsstyrelsen ändrat sig och att listorna öppnats upp. Tidigare hade de sagt att vi kunde fortsätta att fylla på listorna, säger Benny Rosengren.

Rosengren som själv sitter i Ludvika kommunfullmäktige, där NMR kuppat in sig på ett mandat, tycker att det är obehagligt med representanter från nazistorganisationen, men menar samtidigt att risken är liten att de kan kuppa in sig även nästa mandatperiod.

- Vi har samlat på en massa kandidater, så de kommer få det svårt att få tillräckligt med röster för att trycka bort dem.

Sverigedemokraterna har sedan valframgångarna 2010 inte bara givit plats åt NMR på sina kommunala mandat. Genom att i flera kommuner ha så kallade ”öppna valsedlar” har väljare kunnat skriva in namn på Sverigedemokraternas valsedlar. Detta har utnyttjats av så väl nazistiska Svenskarnas parti som NMR med framgång.

Just i Dalarna i valet 2014 gav SD:s öppna lista NMR sin första invalda representant i en svensk demokratisk församling, då Pär Öberg tog plats i Ludvikas kommunfullmäktige.

I Borlänge representeras ett av SD:s mandat av den brottsdömde aktivisten i NMR, Pär Sjögren.

Valet 2014 kuppade nazister in sig in i kommunfullmäktigen med Sverigedemokraternas goda minne. Riksdagsledamoten och dåvarande presschefen Martin Kinnunen menade att priset var värt att betala för att slippa tomma stolar. Han tonade då ned konsekvenserna av att nazister tar plats i kommunfullmäktigen och kallade det för ”enstaka exempel”.

- Alternativet för vårt parti hade varit att stänga alla listor i april. Det hade fått konsekvensen att vi fått väldigt många tomma stolar, många hundra, sa riksdagsledamoten Martin Kinnunen till Expo i oktober 2014.

För Nordiska motståndsrörelsen har representationen i Ludvika blivit en viktig plattform, som flitigt använts sedan dess i organisationens propaganda. Strax efter valet 2014 beslutade man även att bilda ett parti. En av de kommuner nazistpartiet kandiderar till i höstens val är Ludvika. 

Expo har sökt ansvariga på Länstyrelsen i Dalarna, men inte lyckats nå dem.