Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"När någon grips så anser jag att vi bör köpa fängelseplatser i det land dom kommer från, vare sig det är första, andra eller tredje generationens invandrare, därför att det skulle skrämma dom. Ett par år i kurdiskt eller chilenskt fängelse, det skulle ta skruv. Och sedan anhörigutvisning naturligtvis. Ut med hela släkten.", sa Jonas Åkerlund i SDs närradiosändning 2002, under pseudonymen Viktor.

Åkerlund föreslog i samma sändning att man skulle utvisa hela familjer om ett barn gjorde sig skyldig till mobbning.

"Och tar man skolorna nu där man har det här beteendet som jag såg nu senast, en så kallad mobbning. Man hoppar på någon, tarmarna spricker, revbenen går av. Skulle vi signalera en sådan gång att de här unga mobbarna och deras familj får åka hem igen och de kommer aldrig hit. I det ögonblicket skulle mobbning upphöra på nästan alla skolor. Därför att ingen vill ta den risken".

Jonas Åkerlund föreslog även att en halv miljon personer skulle deporteras från Sverige.

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år".

Jonas Åkerlund är 63 år och gick med i Sverigedemokraterna 1995. På 80-talet var han kommunpolitiker för Moderaterna. Idag är han vice partiledare i Sverigedemokraterna. I ett decennium har han tillhört den absoluta partitoppen. Han sitter i riksdagen och är ledamot i konstitutionsutskottet.

När Jonas Åkerlund konfronteras av Aftonbladet för de åsikter han gav uttryck för i början av 2000-talet hävdar han att han var "politiskt omogen".

– Det var elva år sedan. Jag var inte så mogen på den tiden, säger han.

Trots att Sverigedemokraterna uteslutit en rad medlemmar som gett uttryck för rasism sitter Jonas Åkerlund i dagsläget säkert i Sverigedemokraterna.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt språkbruk. Jonas har tydligt deklarerat för mig att detta inte är något han står för i dag samt att det var ett förkastligt ordval redan då det sades, för snart tolv år sedan, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger att saken nu är "utagerad" till tidningen. På Twitter skriver Bylund:

"Hjonerier att föreslå att nån skulle få lämna för ett, om än så jävla omlämpligt, ordval för tolv år sedan."

Ämnen i artikeln