Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nästan samtliga personer som Peter Mangs sköt hade invandrarbakgrund och hans vänner har vittnat om att han såg invandrare som apor. Han såg upp till den så kallade Lasermannen, John Ausonius. Peter Mangs uppvisar en konspiratorisk och främlingsfientlig världsbild. Han rörde sig i konspiratoriska kretsar. 2009 delade han ut pamfletter i centrala Malmö tillsammans med representanter från Sanningsrörelsen. De gjorde reklam för ett seminarium där Niels Harriet skulle tala. Harriet förespråkar teorin att World Trade Center skyskraporna i själva verket sprängdes av bomber den 11 september 2011. Samtidigt som Peter Mangs delade ut flyers, jagade polisen en serieskytt i Malmö.

John Færseth, journalist och specialiserad på konspirationsteorier säger att de flesta som rör sig inom konspirationsmiljön är fredliga och fungerar bra i samhället. Men att det finns de som drar budskapen från konspiratoriska sajter och mentorer till sin spets.

– I fallet i Malmö handlar det om en person som haft kontakt med psykiatrin och som samtidigt varit intresserad av konspirationer. En person som pumpas med ett budskap om att myndigheterna och makteliten är 100 procent onda och dessutom att de måste stoppas innan det är för sent, han riskerar att få idén att han måste handla.

2009 registrerade Mangs ett konto på nätforumet Vaken.se, där användare samlas för att diskutera och sprida olika konspirationsidéer. Den konspirationsidé som fått störst genomslag rör terrorattackerna i USA 2001. De finns många olika variationer på teorierna om vad som egentligen skedde. Samtliga bygger dock på att den officiella förklaringen inte stämmer och att en mer eller mindre dold elit, ofta inom Amerika självt, utfört attacken eller känt till den i förväg och dessutom medvetet låtit den ske. Inte heller Mangs trodde på den officiella förklaringen, i en tråd på Vaken.se skriver han om World Trade Center att "stålet i byggnaderna kan inte smälta bara sådär". Mangs vidareutvecklade även sin teori och skriver att Oklahoma-bombningen 1995 var en föregångare till terrordådet den 11 september. "Samma ingredienser, motsägande bevis osv. Med stor sannolikhet samma elitidioter som ligger bakom detta verk."

Oklahomabombningen som tog 168 människors liv och skadade 650 personer utfördes av högerextremisten Timothy James McVeigh. Mangs teori tycks enligt hans inlägg på Vaken.se vara att McVeigh visserligen sprängde en bilbomb utanför byggnaden men att FBI redan innan kände till McVeighs planer och själva planterat bomber i byggnaden som de sprängde efter att McVeigh sprängt sin. "Ondska kallas det visst...", tillägger Mangs.

McVeigh sympatiserade med den amerikanska milisrörelsen som består av flera olika paramilitära grupper. Polisen har funnit material från milisrörelsen på Peter Mangs dator. Milisrörelsen är inte en enhetlig rörelse. Grupperna förenas i uppfattningen att staten, som enligt dem frångått den amerikanska grundlagen, försöker införa en världsomspännande diktatur som de kallar den nya världsordningen (New World Order, NWO). Skatter och vapenkontroll är statens verktyg för att nå målet. Milisrörelsen menar att bakom de synliga makthavarna finns en global, ofta judisk, sammansvärjning som drar i trådarna.

Peter Mangs lockades av dessa idéer. I september 2010 skrevs han på sitt Youtube-konto om filmen I am Legend. "Den svarta vetenskapsmannen räddar världen från vitt hat och inför ett multikulturellt samhälle, och filmskaparen är judisk –ren propaganda. Åt helvete med NWO." Bland ledande konspirationsteoretiker är det vanligt med idén att "dolda eliter" propagerar för ett multikulturellt samhälle som ett verktyg för att bygga en global diktatur.

Med inspiration från milisrörelsen har flera våldsdåd utförts i USA och ledare har gripits för att ha planlagt terrordåd. Enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center hade de flesta av terrorattackerna i USA under 1990-talet en koppling till milisrörelsen. 1996 greps till exempel milismedlemmar från flera stater för vapenbrott och för att ha planerat att spränga det hus där FBI förvarar fingeravtryck. 1997 greps ledaren för en milisgrupp i Missouri, Bradley Glover, tillsammans med sex medlemmar. De hade sålt sina hem och företag för att finansiera en attack mot en militärbas i Texas, som de menade tränade soldater för en global armé. I USA har även flera så kallade ensamvargar, som delat milisrörelsens världsbild, genomfört grova våldsdåd. 2009 sköt Richard Poplawski ihjäl tre poliser efter ett familjedrama. Poplawski trodde på en judisk konspiration och var fixerad vid vapenlagar. Enligt honom skulle den amerikanska staten först införa vapenförbud för att sedan använda militären mot folket. Richard Poplawski var en anhängare av konspirationsteoretikern Alex Jones och en flitig besökare av hans populära sajt Infowars.

Peter Mangs följde via sitt twitterkonto två hemsidor, en av dem var just Alex Jones sajt Infowars. Den andra var den främlingsfientliga, och nu nedlagda, bloggen Politiskt Inkorrekt.

Alex Jones är en ikon bland konspirationsteoretiker som lyckats sprida sina teorier till en bred publik. Alex Jones har bland annat medverkat i Fox News och programmet Geraldo på samma kanal och The View på ABC.

Jones producerar filmer och leder en radioshow. Liksom milisrörelsen driver han tesen om en global elit som försöker få igenom en "ny världsordning". USA bygger, enligt Jones, i hemlighet koncentrationsläger och han menar att landet är på väg att bli en polisstat. Ett sätt för staten att nå sitt mål är enligt Jones att förbjuda befolkningen att inneha vapen. Jones går även ofta till hårt angrepp mot mexikaner och latinamerikaner. I en radiosändning 2007 hävdade han att papperslösa mexikaner utgör ett militärt hot mot USA: "USA är under en militär attack. Många av de illegala immigranterna som finns i vårt land ser sig själva som soldater. De skriver öppet om det och de har fått veta att när ordern ges så ska de tända eld på varje större stad i USA." Alex Jones sa även i sin radioshow "Det är bäst att du läser deras litteratur. Du gör bäst i att ta reda på vad de säger. De säger att så snart de kan kommer de att döda varenda vit person i det här landet".

Alex Jones säljer boken The Citizens Rule Book, en populär bok inom de amerikanska milisrörelserna. Peter Mangs hade material från boken på sin hårdisk. Alex Jones marknadsför boken som en samling av de viktigaste orden från de personer som skrev under den amerikanska självständighetsförklaringen och formade konstitutionen. The Citizens Rule Book innehåller kommentarer om den amerikanska konstitutionen, och rättighets- och självständighetsförklaringen.

Boken är skriven av en krigsveteran från andra världskriget, Charles R. Olsen. Han förespråkar att jurymedlemmar ska döma efter hur de tolkar lagen, eftersom det är deras gudagivna rätt som medborgare. Med andra ord ska jurymedlemmen fria om den anser att brottet var rättfärdigat. Huvudbudskapet är att medborgaren står över lagen och att många amerikanska lagar i själva verket kommer från det kommunistiska manifestet. The Citizens Rule Book är populär inom högerextrema miljöer i USA.

1996 flyttade Peter Mangs till sin pappa som bor i Florida. Vänner har vittnat om att åren i USA förändrade Mangs. Han kom tillbaka som en bittrare människa. Det finns inte många uppgifter om vad Mangs gjorde i USA. Han flyttade tillbaka till Sverige 2000. Två år senare skaffade han vapenlicens. 2003 misstänks han ha begått sitt första mord. En serie skjutningar satte igång i Malmö som nådde sin kulmen 2009 och den 6 november 2010 greps han. Rättegången mot honom väntas starta den 2 april.

Ämnen i artikeln