Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt vad Expo erfar söker polisen nu flera kända personer som var på platsen för misshandeln, men som lyckades komma undan.

"Oskyldiga förbipasserande slogs ner"
Det var strax före midnatt natten till söndagen som en större grupp högerextremister samlades på en krog i centrala Göteborg för att bege sig till Stigbergstorget. Enligt uppgifter på nazistiska hemsidor såsom info14 och patriot ska det röra sig om ett tjugotal personer ur det löst sammansatta nätverket Göteborgs fria nationalister och Nationell ungdom som tog sig till Musikens hus, ett stenkast från torget, för att hämnas en tidigare misshandel där vänsteraktivister misshandlat tre yngre ”nationella kvinnor”. På Musikens hus arrangerades en spelning med fyra band ur punkscenen. Enligt nazisterna var det aktivister från vänsterorganisationerna Revolutionära fronten och antifascistisk aktion som samlats på spelningen. Detta dementeras av Revolutionära fronten som uppger att det var en spelning utan politisk koppling och att de misshandlade inte har någon koppling till vänsterorganisationer. Den senare uppgiften bekräftas av polisen.
Musikens hus beskrivs på hemsidan patriot som ”råttbo och hak för stadens marxister”.
Högerextremisterna gick till attack mot förbipasserande på olika platser i området. En ung man jagades hela vägen hem till sin bostad. Där misshandlades han svårt och fick hela inredningen förstörd av angriparna. Händelsen beskrivs på hemsidan info14:
”En av kommunisterna som lyckades fly sina halvt medvetslösa kamrater siktades en stund senare och jakten togs upp i ett rasande tempo. Kommunisten flyr allt vad benen bär mot sin lägenhet, till vad som för honom skulle vara hemmets trygga vrå, men innan han hinner få igen ytterdörren och låsa om sig rycks dörren upp och patrioterna bjuder in sig själva och lite nationell roomservice. Kommunisten slås medvetslös och hans lägenhet lämnas i spillror innan patrioterna beger sig ut i smågrupper på gatorna igen.”

Eskalerande våldsspiral i Göteborg
Åtta välkända ansikten inom den högerextrema rörelsen i Göteborgsområdet greps under natten. Vid 05.20-tiden på morgonen anhölls de misstänkta för grov misshandel.
De åtta gripna ingår alla i det nybildade nätverket Göteborgs fria nationalister, GFN, som växte fram under den gångna hösten i det politiska och organisatoriska vakuum som skapades efter att Nationaldemokraterna och dess ungdomsförbund föll samman. Flera av de tongivande personerna inom nätverket har ingått i ett skinnskallegäng i Torslanda under namnet Torslanda skins. I slutet av augusti greps två personer som ingick i skinnskallegänget sedan de jagat och misshandlat vänsteraktivister i Torslanda med golfklubbor. Dessa två är nu anhållna för helgens misshandel.
Tillsammans med andra aktivister i framför allt Nationaldemokraternas ungdomsförbund och äldre oorganiserade nazister gick den löst sammansatta gruppen samman för att affischera och dela ut flygblad inför förra årets Salemmarsch. Då betecknade sig gruppen som autonoma nationalister eller patrioter. Flera av dessa flygbladsutdelningar attackerades av militanta vänsteraktivister, vilket skapade en motreaktion inom högerlägret som radikaliserades ytterligare. Därefter har mindre attacker avlöst varandra på olika platser i Göteborg helg efter helg. Få av dessa incidenter med offer från både höger- och vänsterkanten polisanmäls.
Företrädare från både höger- och vänsterlägret motiverar det egna våldet med en rättighet att försvara sig själva mot den andra gruppens attacker.
På den nazistiska hemsidan info14 beskriver en redaktionsmedlem med koppling till Göteborg hur de ser på situationen:

”Nationalisternas arbete är att arbeta konstruktivt för att bygga upp vårt land och säkerställa vårt folks säkerhet. Målet nås genom politiskt arbete. Men medan nationalister arbetar med pennan och sanningen som vapen fokuserar samhällets utstötta på att störa nationella i deras arbete. Någon egen politisk agenda finns inte varpå de inte kan föra någon egen politisk kamp för att uppnå några högre mål. Att gå i konflikt med dessa är inte konstruktivt i sig och uppfyller inte några högre syften. Men så länge de är ett hot mot enskilda aktivister, attackerar aktivisters familjer och egendom, attackerar ynglingar på stan för att de bär nationella symboler kommer alltid en aktivistkärna vara tvungna att bemöta dessa för att säkerställa den egna säkerheten…För de utomstående kan detta vara svårförståeligt men för gatuaktivisten är det ett måste att stävja angripares attacker. När det dessutom görs, är det ett måste att det görs med största möjliga brutalitet för att visa upp den beslutsamhet som till slut tvingar angriparen till reträtt.”

Våld som kampmetod
Under hösten greps flera personer ur flera militanta vänstergrupperingar bland andra Revolutionära fronten för misshandelsfall runt om i Göteborg. Åtal i det målet väntas under våren.
I slutet av januari drabbade grupperna samman vid Wieselgrensplatsen i Göteborg. En yngre nazist anmäler en misshandel, men de flesta lämnar platsen efter bråket. Upptrappningen till bråket kommenteras på Revolutionära frontens hemsida: ”Tidigare på dagen blev även en ensam nazist i 20-årsåldern konfronterad av 2 RF:are i centrala Göteborg. Mannen förnekade först att han var nazist men efter en stund visar sig hans politiska åsikter. Efter ett par slag lämnas han blödande på platsen”.
Revolutionära fronten beskriver på sin hemsida våldet som en kampmetod för att mota bort nazisterna från gatorna. Man anser att det är en strategi som fungerat i bland annat Örebro. "Nazismen som ideologi är dessutom antihumanistisk och bygger på hat och förakt. Därför anser vi att det är viktigt att stoppa dem fysiskt på gatorna", skriver de själva under avdelningen "Snabba frågor om Revolutionära fronten"

Natten till söndagen den 3 april var det så den högerextrema miljöns tur att ”slå tillbaka” i ett läge där våldet kan komma att eskalera ytterligare.

De häktade

26-åring från Askim
Medlem i Nationalsocialistisk front 2002. Dömd tillsammans med sin yngre bror för en grov knivskärning av en mörkhyad man på centralstationen i Göteborg hösten 2002. Deltog på kravallerna i Stockholm under nationaldagen 2004. Därefter aktiv inom GFN.

28-åring från Hisings Backa
Mångårig aktivist inom den nationella rörelsen i Göteborg. Dömd för flera fall av misshandel med politiska motiv. Var aktiv inom propagandaspridningen inför nazistmarschen i Salem 2004.

18-åring från Torslanda
Medlem i Nationaldemokraterna 2004 och aktiv i dess ungdomsförbund. Därefter aktiv inom GFN

19-åring från Göteborg
Deltog på NSF-spelningen i Tråvad utanför Vara hösten 2004. Aktiv inom GFN. Dömd för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel tillsammans med 21-åringen från Göteborg.

21-åring Göteborg
Deltog på Svenska motståndsrörelsen och Nationell ungdoms manifestation i Vasaparken maj 2004. Var samtidigt aktiv inom Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Deltog vid kravallerna i Stockholm under nationaldagen 2004 och därefter aktiv inom GFN. Dömd för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel tillsammans med 19-åringen från Göteborg.

19-åring från Torslanda
Medlem i Nationaldemokraterna 2004 och aktiv i dess ungdomsförbund. Därefter aktiv inom GFN. Deltog på NSF-spelningen i Tråvad utanför Vara hösten 2004. Dömd för inblandning i misshandel i augusti där vänsteraktivister slogs till marken med golfklubbor. Dömd för attack mot meningsmotståndare vid Nationaldemokraternas möte i Göteborg januari 2004.

18-åring från Mölndal
Började i Sverigedemokraternas ungdomsförbund 2000, medlem i Nationalsocialistisk front 2001 och 2002 för att sedan bli medlem i Nationaldemokraterna 2003. Dömd för flera fall av misshandel med politiska motiv, brott mot knivlagen och rån våren 2004. Greps i början av december när han avlossade en pistol mot ungdomar vid Mölndalsbro. Deltog i kravallerna under nationaldagsfirandet i Stockholm 2004.

Research: Mikael Ekman och Daniel Olsson

Förtydligande 050411:
Sverigedemokraterna har bett Expo att förtydliga att 18-åringen från Mölndal aldrig varit medlem i deras ungdomsförbund. Expo har aldrig hävdat att 18-åringen betalat in någon medlemsavgift till SDU. Däremot var SDU den första organisation som 18-åringen tog kontakt med och aktiverade sig politiskt i. Det skedde under år 2000, därefter sökte han sig vidare till andra organisationer.