Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi tycker att Vänsterpartiet har försökt att rida ut stormen och väntar på att folk ska tröttna på frågan. Men vi väntar fortfarande på att se vilka konsekvenser som Kakabavehs agerande kommer att få. "Allvarliga samtal" och en betydelselös "time-out" räcker inte, sa Faaid Ali-Nuur, styrelseledamot i Afrosvenskarnas riksförbund som tillsammans med Somaliska röster och Somaliska paraplyorganisationen i Skåne anordnat och bjudit in Sjöstedt till det öppna mötet i Kista.

– Jag förstår mer än väl besvikelsen på Vänsterpartiet, sa Sjöstedt under mötet. Vi är ett antirasistiskt parti och då gör man inte så här.

– På inget sätt försvarar vi Amineh Kakabaveh, sa Christina Höj Larsen, partiets antirasistiska talesperson.

Spred fascistisk propaganda

Bakgrunden till mötet var att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) spridit en fascistisk propagandafilm från högerextrema Nordisk ungdom. Något som Expo kunde avslöja efter att Kakabaveh inledningsvis förnekat handlingen.

Filmklippet som Kakabaveh delade på Facebook var ett manipulerat inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom.

I klippet fanns förfalskade undertexter och en falsk SVT-logga. Filmen är ett skolexempel på extremhögerns grovt hatiska afrofobiska och islamofobiska stereotyper som används flitigt i hetsen mot somalier och muslimer.

Kakabaveh kommenterade filmklippet med bland annat "Grattis Sverige till en etablerad Islamisk Stat och utropad Kalifat snart i fler förorter".

Även när det stod klart för Kakabaveh att hon delat fascistisk propaganda, och efter att ha tagit bort det ursprungliga inlägget, skrev hon i ett senare inlägg: "Jag tog bort filmklippet inte pga att innehållet eftersom det stämmer och denna verklighet råder i många av landets förorter!"

Ett skamligt agerande, sa Christina Höj Larsen i Kista.

– Att en partikamrat delar en sån film som är så djupt rasistisk, islamofobisk och afrofobisk, det är otroligt smärtsamt och, ärligt talat, en skam.

I kölvattnet av skandalen har Vänsterpartiets Stockholmsdistrikt uttalat missförtroende för riksdagsledamoten Kakabaveh, medan partisekreteraren har meddelat att man från partiets håll "kräver att hon tar en time out från sitt politiska arbete".

Kakabavehs ursäkter kritiseras

Till Expo har Kakabaveh sagt att hon ångrar att hon delade filmen, men är samtidigt kritisk till den mediala uppmärksamheten kring händelsen. Hon har sedan dess givit en officiell ursäkt.

Men hennes uttalanden har kritiserats av en rad somaliska organisationer. Kritikerna menar att hon inte tagit rasismen i händelsen på allvar, att hon istället beklagat sig över att ett "drev" pågår mot henne och att det finns "onda krafter" som vill ha henne avsatt.

Under mötet i Kista sa även Kakabavehs partiledare Jonas Sjöstedt att hennes ursäkt saknar trovärdighet.

– När vi fick den ursäkten så var inte vi speciellt nöjda med det. Vi kände att hon sa två saker samtidigt: hon både bad om ursäkt och sa samtidigt att, jo, det kanske var nånting som stämde här. Och då menade vi: det var ingen riktig ursäkt. Utan då måste man visa att man menar det här, att man har lärt sig nånting. De flesta människor gör dumma saker i sitt liv, en del gör riktigt idiotiska saker. Och jag kan förlåta människor för ganska mycket om man själv är uppriktig med att man har gjort fel. Men då ska man vara det, då ska man mena det, sa Sjöstedt.

Även Christina Höj Larsen fördömde Kakabavehs agerande:

– Det är inte bara fråga om att dela en film, utan hon har faktiskt också försvarat hela inehållet i filmen, det rasistiska sättet att tänka på som filmen är ett uttryck för. Det går inte att försvara, för det går emot allt vi tror på, varenda sak som vi jobbar för varenda dag, sa Höj Larsen.

"Ren rå rasism"

Jonas Sjöstedt, som tidigare varit tystlåten om kontroversen kring Kakabaveh, uttryckte i Kista skarp kritik mot riksdagsledamoten och beskrev sin reaktion på hennes handlingar.

– Jag tittade på den där filmen. Det är ren, rå rasism. Jag tänkte två saker: jag blev alldeles kall – vad här det här för skit, vad är det här för rasistisk dynga? Och hur kan man vara så korkad att man delar den här filmen och inte ser att det här är lögn?

– Sedan fick jag en till klump i magen, jag tänkte på alla partikamrater som kommer ifrån Somalia, och vad de känner när de ser att en vänsterpartist delat det här. Det kändes overkligt, fortsatte han.

– Det skadar Vänsterpartiet, det skadar de människor som utsätts för den här rasismen, och det skadar också den antirasistiska kampen i Sverige när sånt här händer.

Krav på avgång och tydlighet från V

Sjöstedt framförde även Vänsterpartiets syn på rasismen som ett större samhällsproblem, men mötesdeltagarnas frågor var mer konkreta.

– Jag är här av en anledning, och det är inte för att höra er valkampanj eller för den delen: att höra om vad rasism är. Tro mig vi vet vad afrofobi är, vi vet vad islamofobi är. Vi upplever islamofobin varje dag. Den enda väsentliga frågan nu är: kommer ni eller kommer ni inte att utesluta Amineh Kakabaveh, frågade en åhörare Jonas Sjöstedt efter att vänsterpartiledaren hållit sitt föredrag.

Under det stundtals upprörda mötet framfördes upprepade krav på Kakabavehs avgång eller uteslutning ur Vänsterpartiet. Gång på gång pressades partiledaren att tydligt svara på huruvida han har fortsatt förtroende för Kakabaveh. Något som Sjöstedt i slutändan nekade till:

– Vi tyckte inte att det gick att ha förtroende för hennes arbete i dagsläget. Vi tyckte också att den första ursäkten inte kändes allvarligt menad. Det krävs mer för att återfå förtroendet. Samtidigt är det viktigt att man ger det tid.

Sjöstedt förklarade att partiet därför begärt att Kakabaveh avstår från "utåtriktat arbete" i en månad för att fundera på vad hon gjort och på hur hon ska återvinna förtroendet. Men "idag tycker jag att Amineh har väldigt mycket att bevisa" för att uppnå detta, menade Sjöstedt.

Han sa också att en eventuell uteslutning kommer att diskuteras men menade att han själv som partiordförande har begränsat inflytande i den frågan.

– Att utesluta någon är ovanligt, det finns en speciell gång, det innebär att den som ska uteslutas har rätt att yttra sig och även personens partiförening ska yttra sig. Det finns en rättssäkerhet i det här. Jag vet att det kommer en diskussion om uteslutning, den är redan väckt. Men i sista hand är det kongressen, medlemmarna i Vänsterpartiet som beslutar, förklarade Sjöstedt inför de skeptiska åhörarna.

Sedan delningen av det rasistiska klippet har en rad aktivister och sympatisörer till Kakabaveh gått ut till hennes försvar i det offentliga samtalet, varav flera är vänsterpartister. Flera av dessa menar att det rör sig om ett beklagligt misstag som nu förstoras upp av hennes kritiker. Ett resonemang som kritiserades av flera åhörare på mötet i Kista, som tvärtom menade att händelsen trivialiseras. Christina Höj Larsen kommenterade detta:

– Det har sagts att "man har ju bara delat en film". För mig är det som är djupt problematiskt själva försvaret av filmen, att hålla med den, att resonera om att man håller med den världsbilden som presenteras. Det är det som egentligen är det allra allvarligaste, och det är det som kommer kräva en verklig ursäkt. Det är inte bara att man råkat slinta på tangentbordet och så råkar man dela rasistiska filmer. Det är själva resonemanget som gör det så otroligt allvarligt.

Somaliska röster besvikna på mötet

Efter mötet ställde Expo ett par frågor till Sjöstedt. Han uppger att han har full förståelse för de krafiga avståndstagandena från Kakabaveh och kritiken mot partiets hantering. Bland annat tog en vänsterpartist ordet på mötet och berättade att han kommer säga upp sitt medlemskap. "Det gör ont för mig att behöva lämna mitt parti" förklarade han.

– Jag tänkte på min egen reaktion när jag såg klippet och kan bara föreställa mig hur de som är direkt drabbade känner, säger Sjöstedt.

Kakabaveh har lämnat flera olika versioner om det inlägg hon skrev och den film hon delade. Ena stunden har en vän delat den på hennes Facebooksida. I nästa stund erkänner hon att hon själv spridit den. Hur ser du på att hon inte varit ärlig?

– Det är bland annat därför vi inte nöjde oss med hennes ursäkt utan det krävs en genuin ursäkt. Hon måste lägga ned ett arbete på att bevisa att det här inte är det hon står för.

Har du förtroende för att hon delar Vänsterpartiets värdegrund?

– Kakabaveh har också gjort mycket bra i sitt politiska liv, men delningen av den här filmen har inte i Vänsterpartiet att göra. Om man tror att man kan göra sånt då ska man lämna partiet.

Organisationen Somaliska röster skriver i ett uttalande till Expo att de fortfarande efter mötet saknar förtroende för Vänsterpartiets sätt att hantera Kakabavehs spridning av rasism.

"Vi på Somaliska Röster är oerhört besvikna över vänsterpartiets tomma retorik och den totala avsaknaden av handlingskraft för att bemöta den rasism som har slagit rot i partiet.

Efter detta möte har vi kommit till insikten om att Vänsterpartiet varken har förståelse eller förmågan att med ett tydligt avståndstagande och en uteslutning av Amineh Kakabaveh tydligt visa att rasism och hets mot folkgrupp inte är acceptabelt inom Vänsterpartiet"

Ämnen i artikeln