Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Vi skriver till dig med oro för vår samtid och för det allt mer fientliga samhällsklimatet mot landets afrosvenskar", inleder Afrosvenskarnas riksförbund det öppna brevet till Jonas Sjöstedt.

"Den somaliska gruppens utsatthet är dubbel eftersom de är svarta och svenska muslimer.

"Därför är det mycket beklämmande att se hur riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh sprider nazistisk propaganda mot somalier på sin Facebooksida. När det kom till hennes kännedom att det uppenbart manipulerade klippet hade producerats av högerextrema Nordisk ungdom valde hon att ta bort det. Dock inte på grund av det rasistiska innehållet utan enkom för att avsändaren var Nordisk ungdom. Hon visar ingen större ånger i offentligheten utan pratar istället om att det skulle pågå ett drev mot henne.", fortsätter brevet.

Brevet avslutas med en uppmaning till partiledaren att delta på ett öppet möte i Folkets hus i Rinkeby.

"Vi tycker att det är en självklarhet att du, Jonas Sjöstedt, visar att du tar detta på allvar genom komma till mötet för att förklara hur Vänsterpartiet tänker förhålla sig till Amineh Kakabavehs utspel?"

Brevet är undertecknat av Afrosvenskarnas Riksförbund och Somaliska Paraplyorganisationen i Skåne.

Det var i tisdags som Expo avslöjade att Amineh Kakabaveh spridit en grovt rasistisk film från den fascistiska organisationen Nordisk ungdoms Youtube-kanal. Filmklippet, som i verkligheten var ett inslag från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom, hade manipulerats med en falsk textad översättning och SVT:s logotyp. Översättningen innehöll grova islamofobiska och afrofobiska myter om somalier och muslimer.

I ett senare inlägg på Facebook berättade Kakabaveh att hon tagit bort filmen men att hon står för det hon själv skrivit i anslutning till filmen, trots att det direkt hänvisar till innehållet i den fejkade filmen.

Till Expo har Kakabaveh sagt att hon ångrar att hon delade filmen. På Facebook skriver hon:

"Jag är glad att bo i ett demokratiskt land som Sverige. Här går det att begå misstag, här går det att be om ursäkt och rätta till de fel och misstag som man oavsiktligt begått. Jag har i flera tidigare inlägg skrivit det och vill avsluta denna debatt och detta drev mot mig. Jag vill särskilt be om ursäkt till somalier som känt sig kränkta av mitt misstag!".

Efter Kakabaveh delade Nordisk ungdoms film och skrivit kommentarer om den har hon fått stark kritik. Vänsterpartiets partisekreterare har öppnat upp för ett uteslutningsärende mot henne och har krävt att hon tydligt ska be om ursäkt. I Angereds stadsförvaltning i Göteborg ser samordnaren mot våld i nära relationer över om de kan ha fortsatt samröre med organisationen Varken hora eller kuvad som Amineh Kakabaveh är ordförande i.

Jonas Sjöstedt meddelar via sin pressekreterare Jessica Nordh att han "gärna kommer på ett öppet möte och har tackat ja till inbjudan".