Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är skamligt att en institution som sponsras av skattebetalare blir ett verktyg för högerextrem propaganda. Tyvärr illustrerar det den bredare tendensen i Polen i dag, högerextrema hatgrupper har fått flera miljoner subventioner från kulturministeriet under de senaste åren.

Det säger Rafal Pankowski, expert på högerextremism och medgrundare av den polska antirasistiska organisationen Never Again Association, till Expo.

27 konstnärer, varav de två svenskarna Dan Park och Lars Vilks, medverkar på utställningen ”Politiskt konst” på moderna museet i huvudstaden Warszawa, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om. De inbjudna konstnärerna har ”upprepade gånger mött restriktioner när det gäller att utöva yttrandefriheten”, skriver museet i sin programförklaring.

Dan Park har gjort sig ökänd som konstnär på grund av kopplingar till den svenska vit makt-miljön och för hans hets mot minoriteter. Ofta sprider han sitt rasistiska budskap via hemmakopierade affischer. Alstren har flera gånger prövats rättsligt, vilket resulterat i ett flertal hets mot folkgrupp-domar.

Chefen för institutionen Piotr Bernatowicz menar i en intervju att Dan Park är ett offer för den ”svenska politiska korrektheten”. Men kritiker menar att konsthallsschefen själv har en politisk agenda och att den polska regeringen tillsätter konstchefer som Piotr Bernatowicz till kulturinstitutionerna för att de är politiskt lojala.

– Museet kontrolleras och finansieras av högerregeringen och den har med hjälp av kulturfältet öppnat upp för högerextrem propaganda. Ironiskt nog var institutionen tidigare ett respekterat konstnärligt centrum, under många år känt för visningar av kritisk konst. I dag är dess rykte i ruiner och det har blivit ett centrum för högerkitsch, säger Rafal Pankowski.

Några polska medier har reagerat på utställningen, men reaktionerna har varit relativt få.  

– Utöver Never Again så har vissa representanter för det judiska samfundet protesterat. Men det har inte blivit någon skandal runt detta, och medierapporteringen överskuggades av andra nyheter.