Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det blev oroligt när den årliga högerextrema marschen för att uppmärksamma självständighetsdagen genomfördes på tisdagen i Warszawa. Tusentals deltagare gick genom den polska huvudstadens gator trots att samlingen på grund av den pågående coronapandemin nekats tillstånd av såväl stadens borgmästare som domstol, rapporterar AP.

– Demonstrationen lockade färre personer det här året, och många potentiella deltagare höll sig hemma på grund av den rådande situationen. De som anslöt var framför allt den mest hårdföra kärnan av högerextremister och fotbollshuliganer, säger Rafal Pankowski, expert på högerextremism och medgrundare av den polska antirasistiska organisationen Never Again Association, till Expo.

Rafal Pankowski menar att på grund av den pågående pandemin så var det färre utländska högerextremister på plats än vanligt. Vad Expo erfar deltog en handfull svenskar. Gruppen bestod av personer från Stockholmsområdet som tidigare varit aktiva i Nordiska motståndsrörelsen.

Våld och oroligheter

Liksom tidigare år uppstod oroligheter kring marschen. Demonstranter kastade smällare, stenar och flaskor mot kravallpolisen. Även fönster med till exempel prideflaggor utsattes för vandalisering. En konstnärs lägenhet antändes, men kunde snabbt släckas av brandmän. 35 poliser ska ha skadats vid sammandrabbningarna.

Polisen svarade med att använda såväl tårgas som gummikulor mot demonstranterna. En fotograf på plats hamnade i skottlinjen och skadades. Polisen omhändertog runt 300 demonstranter i anslutning till tumultet.

Rafal Pankowski tror att arrangörerna och deltagarna även påverkats av de omfattande protesterna som landet sett mot förslag om kraftigt skärpta abortlagar.

– Ja, jag tror att många högerextrema anhängare motiverades av sitt motstånd mot de feministiska protesterna, säger han.

Flera dagar före marschen tillkännagav huvudarrangören bildandet av en "nationell skyddsstyrka" som syftar till att "försvara kyrkan" mot kvinnors rättighetsprotester, berättar Rafal Pankowski.

Kritik mot regeringen

Warszawas liberala borgmästare Rafal Trzaskowski kritiserade på sin Facebook efter marschen den sittande regeringen. Polens regering, med partiet Lag och rättvisa i spetsen, har tidigare visat stöd för och ibland även gått med i marschen.

– Det styrande partiet fördömde våldet, men undvek kritik av marschens ideologi, säger Rafal Pankowski om regeringspartiets reaktion.

Never Again Association har under många år argumenterat för att marschen borde stoppas med tanke på att den år efter år följs av våld, hat och rasism. Samtidigt tror Rafal Pankowski att årets marsch skadat dess anseende.

– Jag tror att evenemangets respektabilitet påverkats, särskilt marschdeltagares bränning av en konstnärs lägenhet har resulterat i mycket negativa reaktioner från den allmänna opinionen.

Bakom marschen står en förening som i dag i huvudsak är kopplad till det högerextrema partiet Konfederacja.

Ämnen i artikeln