Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De engelska lokalvalen kan ses som ett test för det brittiska anti-etablissemangspartiet, som enligt de senaste opinionsmätningarna är landets tredje största parti. Grundat 1993 som ett EU-kritiskt enfrågeparti har UKIP de senaste åren allt mer börjat profilera sig mot invandrare, som man menar stjäl jobb och utnyttjar välfärdssystemet.

Parallellt har partiet också kommit att få allt mer folkligt stöd. För bara några år sedan beskrevs det av premiärministern David Cameron som en samling "knäppskallar, galenpannor och garderobsrasister" ("fruitcakes, loonies and closet racists"). Men efter fyllnadsvalet i den sydengelska staden Eastleigh i februari, i vilket UKIP slutade på en andraplats strax bakom Liberaldemokraterna, är det svårare för etablerade aktörer att avfärda partiet som ett gäng tokstollar. I intervjuer de senaste dagarna har Cameron undvikit att kalla partiet någonting alls, med ursäkten att han "inte vill förolämpa någon".

UKIP satsar stort i dagens lokalval. På kort tid har man lyckats få drygt 1 700 personer att kandidera till de olika kommunförsamlingarna. I ivern att fylla alla platser har man emellertid brustit i granskning av kandidaternas lämplighet, har det visat sig. Bara under den senaste veckan har tre personer tvingats dra in sin kandidatur, en för att tidigare ha varit medlem i det högerextremistiska partiet British National Party, BNP, en annan för kopplingar till högerextrema National Front och en tredje för att ha "gillat" muslimfientliga English Defence League på Facebook.

På tisdagen avslöjades ytterligare en kandidat med rasistiska åsikter. I en Facebookkommentar ska Alex Wood ha skrivit att afrikaner "äcklar" honom, att de bor i "lerhyddor" och är "barbariska".

"Det är det UKIP vill förhindra – att vårt land blir som Afrika eller någon tredje världen-papperskorg", skrev han vidare. En bild på Woods Facebookvägg visar också hur han gör något som liknar en en Hitlerhälsning. Woods själv menar dock att bilden feltolkats och att han i själva verket "sträckte sig efter en kompis mobiltelefon". Även Woods har tvingats dra tillbaka sin kandidatur.

UKIP:s partiledare, EU-parlamentarikern Nigel Farage, är själv noga med att inte fälla rasistiska kommentarer. Istället lyfter han gärna fram att UKIP är det enda parti som vägrar före detta BNP-anhängare medlemskap. Han menar att alla partier får räkna med att vissa kandidater visar sig inte hålla måttet.

– En eller två människor sviker dig alltid, precis som i alla politiska partier. Det är inte unikt för UKIP. Till en viss del måste du kunna lita på människor, säger han till Expo Idag.

– Folk vet att de inte är välkomna om de tar sig an de här frågorna från ett rasistperspektiv. Vi vill inte ens ha dem som medlemmar.

Bortsett från UKIP:s framgångar ser lokalvalen ut att bli de sämsta för brittiska högerextremister på flera år. För BNP kandiderar 105 personer, en låg siffra jämfört med lokalvalen för fyra år sedan, då 450 personer ställde upp. Partiet har i det närmaste imploderat efter en rad interna stridigheter.

Läget ser inte heller ljusare ut för nystartade British Democratic Party, BDP, som grundats av gamla BNP-aktivister. Partiet har hoppats på att stjäla BNP:s väljare, men verkar ha en lång väg kvar till att uppnå det målet; endast fem personer kandiderar för partiet i dagens lokalval.