Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Skånepartiets verksamhet har sedan tidigt 1980-tal kretsat kring partiets närradiostation dit lyssnare kan ringa in och önska en skiva. I utbyte får skånepartisterna en politisk pratstund med lyssnarna.
Verksamheten har dock inte varit helt problemfri. Svenska tonsättares internationella musikbyrå, STIM, kan komma att kräva 250 000 kronor i vite om Skånepartiet inte betalar för upphovsskyddad musik som partiet spelar i sina närradiosändningar. Detta som en följd av en tvist vid Stockholms tingsrätt som STIM vann.

STIM är inte ensamma om att hävda sina upphovsrätt mot partiets sändningar. Även tidningarna Sydsvenskan och Skånska dagbladet menar att skånepartisterna brutit mot upphovsrätten. Denna gång gäller det artiklar från de båda tidningarna som partiledaren Carl P Herslow använt vid högläsning i ett radioprogram så sent som i måndags. För att läsa artiklar i radio krävs tillstånd från upphovsmännen. Något sådant tillstånd har varken partiet eller närradiokanalen.

Skånepartisterna bestrider
Partiets ledare och frontfigur, Carl P Herslow, menar att både STIM och tidningarna har fel. Till Sydsvenskan säger Herslow att det är Malmö fria närradioförening (MFN) som inte längre får ha uppskovsskyddad musik i sina sändningar. Skånepartiet Malmö kan fortsätta som vanligt. Tingsrättsdomen hävdar däremot motsatsen eftersom det är MFN som ansvarar för partiets sändningar. Carl P Herslow är själv ordförande i MFN. Enligt Sydsvenskan kommer Herslow att överklaga domen. Herslow kommer även att kräva tillbaka de 78 000 kronor som partiet redan betalat till STIM.

Ortodox ärkebiskop gav uppmärksamhet
Sedan en vecka tillbaka har den ortodoxe ärkebiskopen Kyrillos fast programtid i partiets närradio. I sin första sändning angrep Kyrillos islam och menade att muslimerna vanställde de kristna. Kyrillos medverkan har gett Skånepartiet uppmärksamhet i den skånska dagspressen. De samarbetande tidningarna Sydsvenskan och Skånska dagbladet har publicerat en artikel om det nya programmet i närradion. Uppmärksamheten undgick inte Carl P Herslow som hade högläsning av artikeln i direktsändning. Något som fick tidningarna att agera

- Vi kommer att tillskriva honom och meddela att det han har gjort är olagligt. Skulle han fortsätta kommer vi och Sydsvenskan att agera tillsammans, säger Jan A Johansson, chefredaktör på Skånska Dagbladet.

Herslow har dock lovat att sluta med högläsningen i radion.

Satsar på valet
Skånepartiet har idag tre kommunala mandat, två i Malmö och ett i Svedala. Inför valet har Herslow bildat ett nytt parti som ska ställa upp i valet till regionfullmäktige; Skånes självständighetsparti (SSP) som är en regional sammanslagning mellan Skånepartiet och ICA-handlaren Harry Franzéns Centrumdemokraterna i Svalöv. På SSP:s agenda står bland annat ett förbud av islam och ett återstartande av kärnkraftsverket Barsebäck. I valet 1998 satt både Herslow och Franzén i regionfullmäktige som representanter för den nu splittrade valalliansen Skånes väl, där bland andra numera sverigedemokraten Tony Wiklander ingick. SSP:s mål är att Skåne ska bli ett självständigt land år 2011.

- Vi har bara 20 år på oss, sa Herslow till Expo i numret 3-4 2005.

Alexander Bengtsson


FAKTA Skånepartiet:
Skånepartiet bildades 1979 av Carl P Herslow. Partiets viktigaste frågor har varit upphävandet av svenska alkoholmonopolet, förbud mot islam samt att Skåne ska bli en självständig republik. Herslow och hans Skåneparti har gjort sig kända för sina annorlunda arbetsmetoder för att locka sympatisörer. I partiets barndom stod bland annat Herslow utanför Systembolaget i flertalet skånska städer och bjöd förbipasserande på sprit. Herslow gav också ut Malmös första gratistidning "Billigt & Bra". Sedan 1982 är närradiosändningarna den främsta propagandaapparaten. 1985 kom partiet in i Malmö kommunfullmäktige där man blev vågmästare till de borgerligas favör. Carl P Herslow och Skånepartiet har flera gånger hamnat under justitiekanslerns lupp. Bland annat efter att Herslow kallat islam "en smittsam psykosocial sjukdom".
Ämnen i artikeln