Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Det finns inga oskyldiga längre”, skriver den nazistiska hemsidan info14 efter knivskärningen som inträffade vid Gullmarsplan i Stockholm natten till fredagen.
Enligt polisen har den knivskurna 21-åringen pekat ut en större grupp svartklädda vänsteraktivister som gärningsmän.

"Ögon för öga, tänder för tand"
Redan följande dag samlades nazister vid platsen för knivskärningen. Enligt Nationalsocialistisk fronts hemsida var det ”stridslystna nationalister” som samlats ”för att visa att det nationella motståndet inte tolererar anarkisternas framfart”.
Info14 utgår från bibeln när de beskriver det nya läget.
”Vi är inte kristna men för att citera [bibeln] med lämplig modifikation så är följande ord lämpliga, `Ögon för öga, tänder för tand, brännmärken för brännmärke´.”
Längst går Svenska motståndsrörelsens Magnus Söderman som uppmanar organisationens medlemmar att beväpna sig.
"En vanlig morakniv är både billig, effektiv och lättillgänglig", skriver Söderman och fortsätter:
"Förr eller senare kommer någon att mista livet, men det spelar ingen roll. Kampen handlar om liv och död. Vi måste däremot se till så att förlusterna blir större för motståndaren."

"Ett stort misstag"
Under rubriken ”Nazister i avskyvärd attack” skriver vänsterextrema Revolutionära fronten att man kommer hämnas nazisternas attack mot en demonstration arrangerad av flyktingnätverket Ingen människa är illegal, IMÄI, för två veckor sedan.
”De som deltog i attacken mot IMÄI kommer med vår hjälp inse att de gjort ett riktigt stort misstag”, skriver organisationen på sin hemsida.

Nazistmarsch 6 juni
Ordkriget mellan grupperna trappas upp samtidigt som båda sidor mobiliserar inför nationaldagen den 6 juni. Då samlas högerextremister från hela landet i Stockholm för den andra upplagan av vad man kallar ”Folkets marsch”, en demonstration genom centrala delarna av huvudstaden som arrangeras av kända nazister. Antifascistisk aktion, AFA, har förklarat att man kommer att försöka stoppa marschen som förra året samlade drygt 650 nazister.

Fotnot:
Sedan Expos artikel publicerats har Svenska motståndsrörelsen 060530 mildrat delar av Magnus Södermans artikel. Uppmaningen "Beväpna er" har bytts ut mot frågan "Dags att beväpna sig?"