Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag blev träffad i låret, i handen, i axeln, den pulvriserades. I underarmen och i huvudet, berättade Hanssen,

- Jag är helt blind på ena ögat. Just nu är det praktiskt eftersom det innebär att jag inte ser dit, fortsatte han och pekade mot Anders Behring Breivik.

Hanssen låg i koma i fem dagar. På Utöya var han med sin lillebror. Även brodern överlevde massakern. Näst ut att vittna i rättegången var Eirin Kjær. Hon såg flera som skjutits. En person blödde från munnen. Hon berättade om en pojke som låg med huvudet mot marken.

Tillsammans med flera andra gömde Kjær sig bakom en bergsvägg. Där träffades hon av ett skott i magen.

Ett tredje vittne sköts i ryggen då han försökte fly i vattnet. Cathrine Trønnes Lie berättade om förlusten av sin 16-årige lillasyster på ön.

Rätten meddelade även på tisdagen att Breivik kommer att få mer tid att förklara sig för rätten, något som Breivik bad om igår, rapporterar NRK.

Samtidigt som rättegången pågår har den rapport som fastslagit att Breivik var tillräknelig då han begick sitt terrordåd ifrågasatts. Rapporten kan vara avgörande för om Breivik döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård. För ett par veckor sedan krävde rättsmedicinska kommissionen en tilläggsförklaring till rapporten. Flera norska medier rapporterar nu att den kommissionen inte är nöjd med de svar som den fått in från de två psykiatrikerna som gjort rapporten. Det innebär dock inte att den inte kan användas, rapporterar Dagbladet

Ämnen i artikeln