Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på nationaldagen som personer ur Nordiska motståndsrörelsens lokala gren för Blekinge och Skåne, det så kallade näste 3, samlades på en gård i norra Skåne. En av aktiviteterna var att med luftgevär skjuta prick.

På skottavlan syns bilder på personer som NMR uppfattar som politiska motståndare, personer som nazisterna på sina demonstrationer och i propagandan kallar för ”folkförrädare”. Det är journalister, personer med judisk anknytning och finansmannen George Soros. Men även flera partiledare. Det rör sig om statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) som aktivisterna sköt prickskytte mot.

Bilden på skottavlan laddades först upp i NMR:s svenska öppna chatt på Telegram. Där togs den bort efter ett tag, men innan dess hann den även delas i den norska grenens Telegramgrupp. Även den norska gruppen är öppen och bland medlemmarna finns både äldre nazister och sympatisörer såväl som nyradikaliserade tonåringar. Bilden har nu försvunnit även från den norska gruppen. 

På bilden ses en arm tillhörande ledaren för Näste 3, Daniel Gerdås. Expo har sökt honom för en kommentar, men inte lyckats nå honom. 

Daniel Gerdås
Daniel Gerdås leder lokalgruppen som anordnade prickskyttet. Hans arm syns i bilden som spreds i NMR-grupper på sociala medier. Polisen/Mickan Palmqvist

”Måste tas på allvar”

Skottavlan och bilderna möter reaktioner och fördömanden. 

– Hat, hot, trakasserier och våld mot förtroendevalda, journalister och minoriteter är övergrepp både mot vår öppna demokrati och mot de enskilda som drabbas. Det är tyvärr inte första gången detta gäng av våldsverkare angriper politiska ledare, skriver Annie Lööf i ett mejl till Expo.

Hon menar att samhället med gemensam kraft måste fördöma hoten från den våldsbejakande, högerextrema nazismen.

– Det måste tas på allvar. Vi måste agera för att bekämpa extremistiska krafter, sätta hårt mot hårt och vid varje tillfälle försvara vår svenska demokrati.

Även Moderaterna reagerar:

”Beslutsfattare, politiker och journalister ska inte behöva utstå hat och hot, det ska ingen människa behöva göra. Den här typen av angrepp ska bemötas hårt, med den fulla kraften i vår demokrati”, meddelar partiet via sin presstjänst. 

Hitlerhälsningar

Bild- och filmmaterial från gruppens nationaldagsfirande har lagts ut på olika sociala medier. Där syns en barnvagn i ett stort tält med ett uppdukat bord. En av NMR:s aktivister spelar musik och sjunger. En annan aktivist håller ett tal där han bland annat säger:

"Kärleken är till mitt land, mitt folk och min ras. Kärleken är till det arv som vi fått äran att förvalta. Ett avgrundsdjupt hat är till förbrytarna som vill ta det ifrån oss."

Talet fortsätter:

"Folkkamrater, folkfränder: Ingen seger utan kamp! Inget Sverige utan svenskar! Bevara Sverige svenskt!”

Sedan skanderar personerna runt bordet ”Hell seger!” tre gånger samtidigt som de gör så kallade Hitlerhälsningar.

Politiker är utsatta

Brottsförebyggande rådet (Brå) sammanställer statistisk på vilka upplevelser ordinarie ledamöter i riksdag och fullmäktige och regioner har av trakasserier, hot och våld. Den senaste rapporten kom 2019 och visade att en tredjedel av politikerna upplevde sig vara utsatta. Av dessa uppgav 34 procent att de upplevde att förövaren tillhörde en politisk extremistgrupp och majoriteten av dem menade att förövaren var högerextremist.

Hot mot politiker riskerar få allvarliga konsekvenser.

– Tyvärr ser vi även att enskilda medlemmar, ungdomsförbundare, fritidspolitiker och tjänstemän drabbas. Det riskerar att leda till att människor skräms till tystnad, trängs bort från debatten och slutar med sina engagemang, menar Annie Lööf.  

Expo har sökt de övriga berörda partierna för en kommentar.