Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 37-årige mannen, som är aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har på den ryska nätgemenskapen VK gjort inlägg som glorifierar nazismen och Adolf Hitler. Han har även spridit judehat och afrofobi. Uppsala tingsrätt dömde honom på onsdagen till hets mot folkgrupp i fem fall.

Mannen som tidigare är ostraffad dömdes till två månaders fängelse, vilket är ovanligt i sådana här typer av mål. Rätten grundar sitt beslut på Frivården som bedömmer att det saknas förutsättningar att döma till skyddstillsyn då mannen inte har medverkat i personutredningen. Även mannens engagemang i NMR väger in i beslutet, vilket bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen.

”Säkerhetspolisen bedömer det som troligt att [37-åringen] kommer att fortsätta sitt engagemang inom den våldsbejakande högerextrema miljön där återfallsrisken att delta i brottslighet är hög”, står det i domen.

37-åringen nekar till de brott han nu döms för och menar att någon måste ha skapat en profil på VK i hans namn. Han hävdar även att han saknar kopplingar till någon rasistisk organisation.

Expo kan dock berätta att mannen har en lång bakgrund inom den svenska nazismmiljön. Innan NMR var han aktiv i Nationalsocialistisk front och dess efterföljare Folkfronten och Svenskarnas parti. Han har även deltagit vid evenemang kopplade till Nordisk ungdom.  2014 kandiderade han för Svenskarnas parti till såväl riksdagen som kommunfullmäktige.

Rådmannen har en skiljaktig mening från rätten och argumenterar för att påföljen borde ha varit villkorlig dom och dagsböter. Domen har inte vunnit laga kraft, utan kan överklagas fram till den 9 juni.

Bakom anmälen mot 37-åringen står den ideella förreningen Näthatsgranskaren.