Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen utspelade sig i november förra året då männen, som enligt egen utsago är SMR-aktivister, var på fest i Hägersten, söder om Stockholm. Någon gång under kvällen uppstod det en dispyt mellan dem och de övriga festdeltagarna. 21-åringen visade sin hakkorstatuering för en person med utländsk bakgrund och sa att han skulle "brinna i helvetet". Efter att flera festdeltagare klagat på nazisternas närvaro lämnade de festen tillsammans med en kvinnlig bekant.

Männen återkom dock senare under kvällen beväpnade med baseballträ och kniv. Samtidigt var en 19-åring man på väg in till festen tillsammans med sin flickvän. Enligt domen gav sig nazisterna på 19-åringen utan förvarning. Inledningsvis slog de 19-åringen i huvudet med ett baseballträ, för att sedan fortsätta med flera slag och knivhugg. Att 19-åringen inte dog ska endast ha berott på lyckosamma omständigheter.

Mordförsök

21-åringen dömdes till fem års fängelse för försök till mord och misshandel, medan 22-åringen fick sex års fängelse för försök till mord. Skillnaden i straffen motiveras av att den nu 21 år gamla mannen endast var 20 år när brottet begicks.

Förutom mordförsöket på 19-åringen dömdes den 21-åriga mannen även för två fall av misshandel, bland annat för att ha slagit en annan festdeltagare i huvudet med baseballträt.

Rasistiskt brott

Tingsrätten skriver i domen att det inte fanns någon annan anledning för angreppet mot 19-åringen än att de velat "kränka NN på grund av dennes ras eller hudfärg".

Förutom fängelse ska de båda männen betala 100.000 kronor i skadestånd till 19-åringen. Mannen som misshandlades av 21-åringen tilldöms 15.000 kronor i skadestånd.

Den fällande domen är den senaste av många liknande händelser som uppdagats sedan sommaren 2007. Nyligen fälldes en 22-årig man för försök till dråp för att han knivskurit en 20-årig man i samband med att en SMR-manifestation vid Slussen i Stockholm attackerades av motdemonstranter. I november dömdes en 20-årig aktivist till två och ett halvt års fängelse för en lång rad av våldsbrott, bland annat misshandel och grov misshandel.