Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jürgen Rieger har nya hyresgäster. På fotot går han till attack mot en tysk antifascistisk demonstration. © AIB/Expo
Jürgen Rieger har nya hyresgäster. På fotot går han till attack mot en tysk antifascistisk demonstration.
© AIB/Expo

- Det är uppenbart att vi har ett nytt fäste här. Vi ser ett gods på 650 hektar med en mängd obebodda hus och vi ser de här människorna flytta in, säger Peter Jansson från kriminalunderrättelsetjänsten i Skövde.

Sveneby säteri
Intresset riktar sig framför allt mot godset Sveneby säteri som ägs av den ökände tyske högerextremisten, advokaten och mångmiljonären Jürgen Rieger. Advokaten köpte godset 1995 och han betecknades då som en centralgestalt inom tysk extremhöger.

Gården uppmärksammades i samband med avslöjanden om att Jürgen Rieger fick miljonbelopp av EU för att bedriva djurskötsel på de gigantiska arealerna. I februari 2001 uppmärksammades Rieger igen, denna gång för misskötsel med djurhållningen och han förbjöds att över huvudtaget handskas med djur på godset.

Frontfiguren Martin Stridsman har ofta setts röra sig i området kring Skövde.  © Daniel Olsson
Martin Stridsman spenderar mycket tid i området.
© Daniel Olsson

Jagad av kronofogden
Sedan en tid tillbaka är Peter Johansson bosatt på Sveneby säteri tillsammans med sin flickvän. Peter Johansson var en av drivkrafterna bakom Svenska motståndsrörelsens numera nedlagda tryckeri i västsverige och jagas av kronofogden för obetalda fakturor, framför allt obetalda lokalhyror för det nu nedlagda tryckeriet. Han är numera också en av ägarna bakom organisationens nya företag, Kungslänken.
Uppgifter till Expo gör också gällande att en av de ledande lokala förmågorna från området regelbundet besöker gården.

Klas Lund till skogs
Rörelsens ledare Klas Lund flyttade för en tid sedan från Kallhäll i Stockholm till ett torp i närheten av gården. En annan känd frontfigur för organisationen, Martin Stridsman, spenderar mycket tid i området och enligt källor till Expo så har det förekommit aktiviteter på torpet.

En 26-årig mångårig medlem i organisationen äger även han ett torp i området.

Kontakter med Tyskland
Kontakterna mellan Svenska motståndsrörelsen och Jürgen Rieger är varken nya eller överraskande. Jürgen Rieger är en av de ledande organisatörerna bakom den årliga Hess-marschen i tyska Wunsiedel. Vid den senaste marschen deltog en handfull medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen och den nya frontfiguren Magnus Söderman var talare.

Magnus Söderman talade i somras på den årliga Hessmarschen som anordnas av Rieger i tyska Wunsiedel. © Daniel Olsson
Kontakterna med Rieger är på inget sätt nya. Magnus Söderman talade i somras på Hessmarschen som Rieger anordnar i Tyskland. Här syns han vid en demonstration i Göteborg för två veckor sedan. © Daniel Olsson

Svenska motståndsrörelsen och dess ungdomsförbund har samtidigt länge haft goda kontakter med tyska NPD, och har medverkat i marscher och möten organiserade av organsiationen. NPD är också en av de tyska organisationer Jürgen Rieger haft tätt samarbete med.

Ökad aktivitet i Västsverige
Sedan flytten har Svenska motståndsrörelsens aktiviteter ökat markant i västra Sverige. För två veckor sedan genomfördes ett öppet möte i centrala Göteborg. Under de senaste månaderna har flera flygbladsutdelningar, tidningsförsäljningar och möten hållits. Och trenden verkar hålla i sig. Organisationen annonserar nu om ytterligare ett öppet möte i Trollhättan på lördag.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON