Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Själva inköpen gjordes i Hamburg den 25 oktober 2003.
- Jag gick omkring i affärer i Hamburg och jag blev sugen på att handla tårgas, sa den ena 28-åringen under rättegången igår.
- Jag hade tänkt köpa 20-30 stycken, men så fick jag ett bra pris på 200 stycken och slog till.
Tårgasen skulle han sälja vidare till kvinnliga bekanta enligt honom själv.

Den andra 28-åringen erkände att han hade köpt batongerna och en kombinerad tändare och stilettkniv.
- Jag drack öl. Sedan gick jag omkring där i St Pauli (ett område i Hamburg, red. anm.), gick in i en affär där på gatan och köpte nio teleskopbatonger och en tändare med kniv, drack mer öl och sedan åkte vi hem, sa den andra 28-åringen som just nu avtjänar ett längre fängelsestraff för inblandning i den uppmärksammade misshandelsraiden mot förbipasserande vid Stigbergstorget i april förra året.

Dömd för Stigbergstorget misshandeln
Den fängslade 28-åringen är tidigare dömd för en rad våldsbrott och är knuten till Svenska motståndsrörelsen som bara två veckor efter de båda männens vapeninköp i Tyskland arrangerade en manifestation på Första Långgatan i Göteborg.

Den andra 28-åringen har tidigare haft kopplingar till Nationalsocialistisk front och Blood & Honour. Han är också dömd för en mängd våldsbrott, bland annat en rasistiskt motiverad mordbrand mot en Pizzeria i Halland i mitten av 1990-talet.

Båda männen dömdes för att gemensamt och i samförstånd fört in de olagliga föremålen till landet, men deras straff bakas in i de betydligt allvarligare straff de har gjort sig skyldiga till under den tid utredningen i målet pågått.

Ämnen i artikeln