Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag tycker att han kom hit för att försöka köpa billiga politiska poäng. Han deltog inte på vår manifestation, så som vi önskat, genom att ta avstånd från den delen han själv har haft i att hetsa folk till extrema åsikter, säger Johan Bergman, i Tillsammans Ludvika som är initiativtagare till manifestationen mot hatbrott.

På flera håll i landet hålls på lördagen manifestationer mot hatbrott i form av att ett hjärta för varje hatbrott placeras ut på orterna. Bakom manifestationerna står lokala grupper som är anslutna till Tillsammanskapet, som är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism.

I Ludvika var det Tillsammans Ludvika som arrangerade hjärtmanifestation mot hatbrott. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder höll samtidigt tal i staden. Johan Bergman i Tillsammans Ludvika hade därför bjudit in Söder att delta vid manifestationen. Han menar att även Söder ska få chansen att visa sitt avståndstagande mot rasism och hatbrott.

– Jag hälsade honom också välkommen och förklarade för honom att han är här för att manifestera mot hatbrott. Därför uppmanade jag honom att be om ursäkt för hur han själv hetsat mot hbt-personer och muslimer, säger Bergman.

Bergman läste upp två citat av Björn Söder som han fick chansen att nu ta avstånd från:

"Islam är det största hotet mot västerlandet", detta hävdade Söder i Almedalen 2011.

Det andra citat som lästes upp var:

"Vad är det som säger att normaliseringen slutar med att hbt-personer normaliseras? Varför inte personer som begår tidelag eller pedofili. Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig vara det." Citatet är hämtat från en text Söder skrev i SD-kuriren 2007.

Björn Söder ville inte be om ursäkt för sina uttalanden utan menade att de var tagna ur sina sammanhang. Om citatet om HBT-personer säger Söder att han kunde ha uttryckt sig annorlunda

– När han planterar de här tankarna hos folk så bidrar Söder till att hatbrotten ökar och det ville jag att han skulle be om ursäkt för, för att visa sitt deltagande på riktigt, säger Bergman om varför han läste upp citaten.

Söders deltagande i manifestationen slutade med att han lämnade den utan att ha tagit avstånd från sina tidigare uttalanden.

Manifestation fortsatte dock utan Björn Söder. Tusentals hjärtan mot hatbrott pryder Ludvika Stadspark.

– Det känns jättefint. Här är allt från pensionärer till barnfamiljer och lämnar sina hjärtan. Den här manifestationen får folk att fundera över om man vill bidra till hets mot människor eller om man vill bidra till att vi ska leva tillsammans.

Hjärtmanifestationer mot hatbrott pågår på flera orter i landet och Expo Idag kommer att rapportera mer om detta under dagen.