Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo har tidigare rapporterat om de interna problemen i Sverigedemokraterna och så sent som för två veckor sedan satte vi rubriken "Sprickor bakom en enad fasad" i summeringen av SD:s partikongress. I mars valdes Mats Strandberg till andra vice ordförande i SD-Stockholm. Nu hoppar han av från partiet och ansluter sig till huvudfienden Nationaldemokraterna (ND). På ND:s hemsida motiverar han avhoppet på följande sätt:

– Tyvärr blev jag snabbt varse om att SD inte uppvisade samma grad av kompetens och verklighetsförankring som det parti jag läste om på deras hemsida. Jag märkte snart att det fanns på ytan, osynliga och hårda motsättningar mellan många av de nya medlemmarna och delar av den gamla ledningen.

Sverigedemokraterna togs på sängen av avhoppet. När ND gick ut med nyheten fick ledande Sverigedemokrater samlas till krismöte om hur partiet skulle agera. När Expo ringer SD:s partiorganisatör Tommy Funebo avböjer han att kommentera avhoppet och säger bara:

– Redaktionen för SD-Kuriren sitter i möte nu om hur de ska bemöta uppgifterna. Ni får nöja er med det som kommer på hemsidan.

Jonas Åkerlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm, berättar för Expo att Mats Strandberg valdes till vice ordförande så sent som i våras. När Expo frågar om det stämmer att SD–Stockholm har stora problem avböjer han att kommentera.

När Sverigedemokraternas kongress var över den 3 maj stod det klart att sprickan inom partiet hade växt. Besvikelsen bland aktivister från Göteborg var stor och flera funderar på att lämna partiet.

Det är inte bara i Stockholm som SD drabbas av avhopp. I Karlskrona, där partiet fick tre mandat i fullmäktige i valet 2002, har den lokale organisatören Christer Carlsson valt att lämna Sverigedemokraterna. Partiet tonar ned Carlsson betydelse.

– Han har inte varit organisatör i Karlskrona, till en början var han kontaktperson i Karlskrona och ordnade lokaler till möten. Han har inte varit aktiv sedan valet 1998 förutom att han kom på ett möte i februari 2002. Jag ser det ändå som konstigt att han har gått med i Nationaldemokraterna, säger Otto Grandin, som sitter i fullmäktige i Karlskrona för SD.

Otto Grandin menar också att Sverigedemokraterna inte lider av avhoppen och att de inte har problem med splittring.

– Att få över kompetent folk har aldrig varit Nationaldemokraternas starka sida. I Karlskrona har vi alltid stått enade. Jag tycker att det som Nationaldemokraterna skriver låter som rappakalja.

Karlskronas lokale SD-ordförande, tillika SD-Kurirens chefredaktör Richard Jomshof stämmer in i Grandins uttalande:

- Under det år jag varit verksam i Sverigedemokraterna här i Karlskrona har personen i fråga inte varit medlem. Personen i fråga har endast figurerat i partiets utkanter, säger Jomshof till Expo.

En sak står klar: avhoppen från Sverigedemokraterna fortsätter och påhoppen mellan Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna blir allt värre.