Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo Idag har tagit del av en bandinspelning från förra hösten där Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen diskuterar samarbetssvårigheter mellan Björn Söder som basar över partiorganisationen och Jimmie Åkesson som leder partiets politiska del. Kinnunen var kritisk till Björn Söder och hur partiets organisation fungerade. Han sade bland annat att "det finns jättestora problem i partiets organisation", och att han "hoppas att Björn försvinner". Kinnunen berättade också om en partiledare som inte tar tag i problemen och som skyddas från konflikter.

– Idag lägger inte större delen av VU (verkställande utskottet Red.anm) sig i den andra delen. För att de ska hålla sitt själva. Vi ska inte sammanblanda politik med administration för då blir det bråk. Sköter alla sin egen verksamhet då behöver inte Jimmie räkna med bråk från administrationen och vice versa, sa Kinnunen.

Till Expo Idag tonar Martin Kinnunen ned kritiken. Han menar att det inte går att dra långtgående slutsatser från ett privat samtal där han inte haft "anledning att vara nyanserad". Han menar också att det är naturligt att ibland vara kritisk till hur organisationen fungerar.

– Idag kan inte jag säga att det finns samarbetsproblem som är dåliga för partiet. Däremot vet alla inom organisationen att personer kan ha olika uppfattningar om olika saker. Alla är olika som personer och Jimmie och Björn är ganska olika som personer. Men de samarbetar dagligen. Uppenbarligen fungerar det ganska bra. Vi går ju väldigt starkt framåt, säger han.

Martin Kinnunen är dock inte ensam om att ha uttryckt frustration över Björn Söders ledarskap. Söder är chef för partiets kansli och partiets riksombudsmän vars uppgift bland annat är att lösa konflikter ute i distrikten.

I flera distrikt finns också kritik mot Björn Söder och riksombudsmännen. Den före detta ordföranden för Sverigedemokraterna i Haninge, Benny Funck, som har uteslutits ur partiet, har kritiserat Björn Söder för att han inte agerat på kommunföreningens skrivelse om korruption i Stockholmsdistriktet.

Den nu uteslutna kommunpolitikern Martin Leman som dessutom var kassör i SD Svenljunga säger att han flera gånger påtalade ekonomiska oegentligheter och stadgebrott som förekommit i hans distrikt utan att Björn Söder agerat. Leman uppmärksammade även Björn Söder på att han utsattes för antisemitisk ryktesspridning internt i partiet.

– Jag blev behandlad annorlunda i Sverigedemokraterna efter att det blev känt att jag har judisk påbrå. Det meddelade jag till bland andra Björn Söder och stabschefen Linus Bylund. Jag förväntade mig att partistyrelsen skulle agera. Men ingenting hände. Ingen har gett mig stöd i det och det gör mig förbannad. I stället uteslöts jag ur partiet några månader senare, säger Leman.

I Sverigedemokraterna har ett antal riksombudsmän tvingats lämna sina uppdrag. På ett partimöte i mars diskuterade flera partitoppar i Sverigedemokraterna bland annat bristerna hos partiets riksombudsmän. Riksdagsledamoten Mikael Jansson klagade då på att Björn Söder som har det yttersta ansvaret inte är tillgänglig.

– Det är svårt att nå Björn. Jag sprang runt för att få tag i Björn, men det är inte så lätt. Han kanske behöver en sekreterare till. Vi måste kunna nå riks även i ett krisläge. Det kan vara en väldig kris, sa Jansson.

Björn Söder har meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som partisekreterare efter valet. Han vill dock sitta kvar som gruppledare i riksdagen.