Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Sverigedemokraternas officiella partihistorik var brytningen 2001 det definitiva brottet med nazistiska och extremistiska element inom partiet. Dessa påstås ha gått med utbrytarpartiet som man därefter inte heller anser sig ha några band till.

Höga poster
I verkligheten har medlemmar vandrat mellan båda partierna de senaste fem åren och även tidigare ledande nationaldemokrater har i vissa fall fått höga poster inom Sverigedemokraterna lokalt.

Det var bara ett drygt år sedan som Reine Wikström valdes till ordförande i Sverigedemokraternas lokalavdelning i Mölndal. Han har ett förflutet inom öppet nazistiska Nordiska rikspartiet och hade bland annat varit ordförande för Nationaldemokraternas västdistrikt före avhoppet till Sverigedemokraterna. Enligt partihemsidan var valet enhälligt. En annan person som tidigare haft styrelseuppdrag inom partiet valdes också in i styrelsen.

Ursäktade NRP
Först sedan Reine Wikström försökt ursäkta Nordiska rikspartiets rasistiska politik i en intervju i Mölndalsposten tvingades han ifrån sin post. Då hade han bara några månader tidigare också valts in som ensam valberedare för Sverigedemokraterna i Göteborg, på ett årsmöte där Sverigedemokraternas dåvarande partiledare Mikael Jansson närvarade.

I våras valdes en tidigare ledande aktivist för Nationaldemokraterna i Filipstad, Martin Klausen, till ordförande för Sverigedemokraternas förening i Sundsvall-Timrå. Men han fick träda tillbaka från sin post sedan Expo avslöjat hans förflutna och det faktum att han år 2003 bjöd in nazistiska organisationer till en demonstration i Filipstad.

I ett uttalande till media kommenterar han sitt engagemang i Nationaldemokraterna som ett utslag av "ungdomligt oförstånd och naivitet".

Det finns även flera exempel på medlemmar som lämnat Sverigedemokraterna för Nationaldemokraterna.

Ämnen i artikeln