Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i torsdags som ledningen för Malmö högskola beslutade att 43-åriga Dan Park skulle stängas av från all undervisning med omedelbar verkan. Beslutet innebär också att Park inte får vistas i skolans lokaler.

Beslutet är tillfälligt, i väntan på att skolans disciplinnämnd sammanträder.

– Utifrån de uppgifter som kommit fram är det viktigt för oss att agera så snabbt och kraftfullt som vi kan i detta ärende, säger Lennart Olausson, rektor vid Malmö högskola, i ett pressmeddelande.

Den omdiskuterade affischen sattes upp under dagarna innan påskhelgen efter att Hallands nation haft en fest där några elever såldes som slavar på en låtsasauktion. Händelsen polisanmäldes som hets mot folkgrupp av en privatperson engagerad i Afrosvenskarnas riksförbund.

Det var anmälaren som figurerade på den affisch som Dan Park satte upp. Brottsrubriceringen på anmälningen är hets mot folkgrupp.

Dan Park säger till Expo att han inte väntade sig någon reaktion från Malmö högskola överhuvudtaget. Han menar att han ville dra skämtet om auktionen ett snäpp längre och säger att högskolan och Afrosvenskarnas riksförbund överreagerar.

- Beslutet att stänga av mig går ut över mig som konstnär eftersom jag inte får tillgång till kopiatorn längre. De har billiga kopior där, säger Dan Park till Expo.

Dan Park uppger också att han kommer att överklaga beslutet när det väl formaliserats.

Ämnen i artikeln