Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 

Ett 40-tal SDU:are samlades i Norrköping på Tyska torget i centrala staden på lördagen. Omkring 200 motdemonstranter anslöt sig till platsen och dränkte SDU:s talare med burop och "Inga rasister på våra gator".

SDU protesterade bland annat mot planerade moskébyggen i Norrköping. Riksdagsledamoten Erik Almqvist var på plats på torgmötet, till Expo ger han sin syn på moskébyggen. Almqvist menar att en "fullskalig" moské står för värderingar som inte stämmer överens med de svenska.
– Vi ser ett symboliskt problem. Fullskaliga traditionella moskéer är väldigt tydliga symboler för den kulturkrock vi upplever i väst idag och som vi gjort de senaste tusen åren i mötet mellan islam och västlandet.

 

 

 

110827_gustav_kasselstrand_232_1.jpgSDUs förbundsordförande Gustav Kasselstrand var en av talarna. Foto: David Lagerlöf/Expo

Ordförande för SDU i Östergötland, Jonas Andersson, talade om den så kallade "islamiseringen". Enligt honom anpassar samhället sig successivt till "ideologin islam". Han berättade även en historia:
– Häromdagen var jag i det mångkulturella, mångkriminella samhället i Väggetorp i Linköping och skulle handla i en kiosk. Det var en stor skylt utanför, "halalkorv med bröd". Då tänkte jag vad trevligt, det var någons slags integration. Men vi sverigedemokrater här vet vad det handlar om: det är vidrigt. Då tänkte jag på Reinfeldt och hans så kallade barbari. Det verkar som en del av barbariet kommer utifrån, sa Jonas Andersson.

Enligt SDU:s förbundsordförande, Gustav Kasselstrand pågår det ett lågintensivt inbördeskrig i förorterna och i varje medelstor europeisk stad.
– Norrköpings kriminellaste stadsdel är mångkulturell och mångkriminell. Jag undrar om det finns någon kombination mellan dem, sade Kasselstrand.

 

 

 

 

110827_motdemo_176_1.jpg200 motdemonstranter var på plats. Foto: David Lagerlöf/Expo

Under hela mötet buade publiken ut SDU och någon sten och flaskor kastades mot deltagarna. Flera gånger riktade sig Gustav Kasselstrand direkt till motdemonstranterna.
– Ni har inte kommit någonstans vi sitter i finrummet, sade han och tillade att alla motdemonstranter borde anhållas och fängslas.

Christoffer Dulny, ansvarig för kriminalfrågor i SDU, varnade motdemonstranterna med en militärpolis som SDU vill inrätta.
– Ni ska inte känna er jättesäkra på att ni kan fortsätta så här i all evighet. Det kan jag garantera er.
– Ni borde sitta i fängelse och inte stå här, sa han

Militärpolisen ska få speciella befogenheter för att "ta tag" i förorten och "invandrarkravallerna". De ska även sättas in mot demonstranter.
– De ska ha ökade befogenheter som att införa utegångsförbud i förorter, städer och områden. I exceptionella fall kan de utlysa undantagstillstånd i förorterna, sade Christoffer Dulny, ansvarig för kriminalfrågor i SDU.

Efter torgmötet avslutats uppstod det tumultartade scener i samband med att några motdemonstranter attackerade SDU:are på väg från torget.
– Efter torgmötet fick SDU ingen poliseskort, och folk gav sig på dem, de fick springa för sina liv. En SDU:are blev misshandlad och sparkad på när han låg ner av flera personer, säger Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne till Expo.

Enligt TT skadades den misshandlade SDU-medlemmen lindrigt och behövde inte föras till sjukhus. Sammanlagt greps omkring 15 personer.