Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Invånare i stadsdelen Towel Hamlet och antifascister samlades nära Londons östra moské, som var mål för EDL-anhängarna, för att protestera mot den anti-muslimska gruppen. EDL anser att det pågår en "islamisering" av England, som måste bekämpas. Under EDL-demonstrationen skreks slagord som "Ni är avskum och ni vet det" till utländska turister, rapporterar Guardian.

Före demonstrationen stängde personalen vid King's Cross station i norra London av tunnelbanan i 30 minuter, vilket förhindrade många av EDL:s supportrar att ta sig till demonstrationsplatsen.

Under demonstrationen viftade motdemonstranternas plakat föreställande terroristen Anders Behring Breivik och den 28-åriga EDL-ledaren Stephen Yaxley-Lennon. Plakaten bar texten "Olika ansikten. Samma hat". Breivik hyllade i sitt manifest EDL:s kampanjer mot en "islamisering.

Pastor Alan Green, från St John i östra London, är en av organisatörerna av United East End, en koalition av grupper som motsätter sig EDL i Towel Hamlets. Alan Green säger till Guardian:

– En stor majoritet av befolkningen är mycket glada av att leva tillsammans i en sådan mångfald. Vi måste visa hur stort motståndet är mot EDL och att de saker de säger om området, deras retorik, är fel.