Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vapenbeslaget gjordes den 7 juli, tre veckor innan mannen, 31, och kvinnan, 30, deltog på Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kristiansand. Det visar en granskning som den norska nättidningen Filter Nyheter gjort. I parets bostad i Østfold fann polisen även en mindre mängd narkotika.

Enligt Filter är paret framträdande aktivister i den norska grenen av Nordiska motståndsrörelsen och de har även deltagit i nazistorganisationens arrangemang i Sverige.

Husrannsakan i Østfold gjordes efter att kvinnans och mannens bil stoppats i en poliskontroll. Polisen misstänkte rattfylleri och narkotikainnehav. I parets bostad fann polisen en stor mängd vapen.

– Det var allt från elpistoler och luftvapen till pistoler och gevär. Majoriteten av vapnen var replikor eller plomberade, men en del av vapnen verkar vara funktionella, säger poliskommissarie Thea Kaabbel i östra polisdistriktet för Filter Nyheter.

Det ska också ha hittats ammunition i huset. Kaabbel säger till Filter Nyheter att analysen av vapnen inte är klar och att det därför i nuläget inte är klarlagt hur många av dem som kan avfyras utan att först modifieras.

Enligt Filter Nyheter är den norska säkerhetstjänsten PST informerade om tillslaget.

– Jag kan bekräfta att PST rutinmässigt underrättats om det här. Det är den lokala polisen som kan kommentera beslaget, men det är klart att vi ser det som oroande när människor knutna till en extrem miljö har tillgång till vapen, säger Trond Hugubakken, kommunikationsdirektör på PST.

Den 31-årige mannen är sedan tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för misshandel. De flesta våldsdomarna är dock mer än tio år gamla.