Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Beskedet var väntat. Efter veckor av ordkrig och interna strider beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse under måndagen att SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, tillsammans med ytterligare fem personer, ska uteslutas ur partiet. Det blev inte den massuteslutning som partiledningens kritiker talat om. Striden går trots det till historien som ett av blodigaste interna bråken någonsin i Sverigedemokraternas historia. 


Och den lär inte ta slut.

Redan samma dag som partistyrelsen tog sitt beslut meddelande William Hahne och Gustav Kasselstrand att de inte ställer upp till omval vid ungdomsförbundets kongress i höst. Istället kliver Jessica Ohlsson – lierad med Kasselstrand och Hahne – fram som ny kandidat. Om hon väljs till ordförande kommer ungdomsförbundet behålla sin profil som en radikal opposition mot moderpartiet.

Frågan är om hon lyckas. Det stöd i ungdomsförbundet som SDU-toppen i början av konflikten lutade sig emot tycks ha stoppat i styrka. I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet krävde betydande delar av ungdomsförbundet lokalavdelningar ledningens avgång. Med andra ord går ungdomsförbundet troligen mot ytterligare en ledarstrid.

Den kommer i sin tur avgöra hur partiet kommer att förhålla sig till sitt ungdomsförbund. Redan idag cirkulerar det uppgifter om att moderpartiet funderar på att bilda någon form av parallell struktur till ungdomsförbund – en intresseorganisation för ungdomspolitiker inom partiets ramar som blir lättare att kontrollera.

Samtidigt har lojala till Kasselstrand och Hahne ambitionen att återuppliva konflikten på Sverigedemokraternas landsdagar genom en motion om att ogiltigförklara uteslutningarna. Vad som händer i partiet och ungdomsförbundet är en sak. Lika intressant är vad som sker i extremhögerns utmarker där SDU-toppens opposition mot partiet har omfamnats. Sverigedemokraternas besked om att fälla varje regering som inte går partiet till mötes i migrationspolitiken sågs som ett steg i rätt riktning. I och med striden med SDU-toppen har Mattias Karlsson och partiledningen istället anklagats för maktmissbruk och hyckleri. Gentemot väljarna tjänar partiet på att kunna påvisa att man håller rent. Men problemet för partiet är att det politiska landskapet bortom Sverigedemokraterna numera har möjlighet att påverka Sverigedemokraternas gräsrötter. Fria Tider, som av Mattias Karlsson, pekats ut som nyfascistisk är en nyhetssajt som många av partiets företrädare och sympatisörer faktiskt följer. Så kritiken mot partiledningen kommer att fortsätta och den måste partiledningen förhålla sig till.Om det är något som skiljer den här konflikten från andra så är det kanske just det. Tidigare har Sverigedemokraterna riskerat lite när partiet rensat bort interna kritiker och personer som inte håller sig till den utstakade vägen. De har kastats ur och försvunnit in i den politiska marginalens skuggvärld. Nu är läget annorlunda. Det finns en miljö bortom Sverigedemokraterna som partiet för första gången på allvar måste förhålla sig till. Den samlar upp de där utesluta och bittra före detta sverigedemokraterna och kräver ett Sverigedemokraterna som inte sviker resten av den nationella rörelsen.

Det är en strid som inte lär försvinna i och med de senaste uteslutningarna.

Ämnen i artikeln