Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vi besöker Sarajevo, en stad där människor med olika etnisk och religiös bakgrund levt sida vid sida i hundratals år. Vi besöker bland annat Judiska museet, grönsakstorget som var platsen för en massaker 1993 och den judiska kyrkogården.

Mostar är en delad stad som fortfarande präglas av konflikter mellan etniska grupper. Här träffar vi den antirasistiska organisationen Abrasevic som arbetar med att motverka intoleransen i staden.

Till sist åker vi till Srebrenica där över 8000 personer, i huvudsak bosnienmuslimska män, miste livet i folkmordet i juli 1995. Här besöker vi minnescentrumet och träffar också organisationen Bogumil som arbetar med att nå förståelse och tolerans mellan de olika etniska gruppernas ungdomar.

För anmälan och frågor, kontakta: [email protected]
Under resan utgår vi från Sarajevo där vi bor på Hotell City Boutique. Vi kommer att färdas med buss och med oss på resan har vi guiden Nihad Kestendzic. Nihad kom till Sverige som flykting i början av 1990-talet men återvände till Bosnien 2009 och arbetar idag som guide i landet.
 
Resan riktar sig till dig som få en insikt om vad som händer med ett samhälle när intoleransen får fäste och hur man efter krig och folkmord försöker nå försoning. Resan den 20-23/8 är Stiftelsen Expos första studieresa. Därför kallar vi resan för en "pilotresa". Till resan finns 10 platser och eftersom resan är den första i sitt slag anordnas resan till självkostnadspris. Tisdagen den 14 augusti samlas gruppen som åker till Bosnien för ett förmöte och en föreläsning under ledning av Expos Alex Bengtsson.
 
I resan ingår:
Flygresa Stockholm-Sarajevo (tur/retur).
Tre nätter på Hotell City Boutique
Guidning i Sarajevo, Mostar och Srebrenica
Transport under hela resan
Inträde på judiska museet samt minnescentret i Srebrenica
Föreläsning (i Sverige) inför resan
Studiematerial innan och efter resan

För mer information kontakta Alexander Bengtsson.