Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Framtidstro och Engagemang" det är Svenskarnas partis paroll till den höstkonferens, där partiledningen ska presentera framtidsstrategier, som genomföras i Småland på lördagen. Men det är ett parti med problem som samlar sina medlemmar för att analysera partiets dåliga valresultat.

Utmaningarna är stora. Partiet har gått igenom en valrörelse med historiskt starka ekonomiska muskler. Valfonden var enligt deras uppgifter på 1,3 miljoner kronor och mobiliseringen var den mest omfattande en nazistisk rörelse haft sedan andra världskriget. Målsättningen var tio kommunala mandat. Satsningen slutade i noll. Istället förlorade partiet sin stol i Grästorp. Partiledningen har försökt lindra nederlaget med att påpeka att det fick fler röster i riksdagsvalet än föregående val.

Uppgivenheten efter det misslyckade valresultatet är uppenbar. Strax efter valet lades partiets viktigaste propagandakanal, nyhetssajten Realisten, ned. Efter nedläggningen i oktober har partiet endast lyckats producera ett fåtal uppdateringar på partiets hemsida.

Samtidigt har podcasten Motgift, tidigare Radio Framåt, som startade som en mediesatsning knuten till partiet, tonat ned kopplingen till partiet och framstår som allt mer oberoende. Efter valet har det i podcasten uppmanats om att aktivera sig politiskt, utan att hänvisa lyssnarna till Svenskarnas parti. Istället pratas det nostalgiskt om nedlagda högerextrema organisationer som Nationell ungdom.

Det har dessutom riktats intern kritik mot ett propagandautskick som under valrörelsen, enligt partiet, skickades ut till över 200 000 hushåll. Källor inom partiet uppger att många anser att det var en stor miss av ledningen att inte valsedlar följde med utskicken. Kritikerna menar att många partisympatisörer är benägna att poströsta.

Ledningen för Svenskarnas partis sömniga reaktion på valet har också ifrågasatts, enligt källor. Först en månad efter valet presenterades idéer om hur partiet skulle gå vidare. Något som oroar Svenskarnas parti är också att nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen gått ut med att de tänker bilda parti och därmed bli konkurrenter.

Samtidigt har partiets nått framgångar – men inte på grund av sina egna satsningar. Det lyckades kuppa ett mandat från Sverigedemokraterna i Säter.

Partistyrelsen har försökt hitta positiva effekter av valet. I sin strategianalys har ledningen fokuserat på Sverigedemokraternas väljare, som de menar kommer att radikaliseras och bli potentiella väljare för Svenskarnas parti.

"Vad som står klart efter valet 2014 är att svenskarna har börjat få nog och sakta men säkert nu börjar göra något åt det", står det i den senaste medlemstidningen.

Partiledare Stefan Jacobsson förtydligar resonemanget på partiets hemsida:

"Valet 2014 talade sitt tydliga språk. Aldrig förr har svenskarna varit så trötta på massinvandringen och förvandlingen av Sverige från en homogen nation till en mångkulturell sådan. 13 procent av den röstberättigade befolkningen lade sin röst på Sverigedemokraterna och signalerade därmed att de vill ha förändring."

Ämnen i artikeln