Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas Jimmie Stranne, distriktsordförande i SD-Norra Älvsborg hoppades förvisso innan valet på tio mandat i landstinget i Västra Götaland. Det blev till slut nio. Trots det kan Sverigedemokraterna se valet som en framgång.

Det har talats mycket om det sorgliga och oroväckande låga valresultatet. Vissa röster i debatten har menat att det är en av förklaringarna till Sverigedemokraternas framgångar. Troligtvis är det tvärtom. Sverigedemokraterna lockar väljargrupper som traditionellt misstror politiken och som knappast stod först i kön till söndagens val. Sverigedemokraternas framgång ligger inte i att de lyckats utnyttja det låga valdeltagandet. Det ligger i att partiet, trots att så många valde att stanna hemma, ändå lyckades öka andelen väljare.

Sverigedemokraterna har haft en turbulent första tid efter riksdagsvalet. Partiledningen har kritiserats för sina höga löner, lokala företrädare har uppmärksammats för rasistiska utspel och det tydliga fokuset på riksdagsarbetet har gjort att den interna organisationen har fått lida.

Nu visar partiet att man trots detta har väljarnas förtroende. Det är uppenbart att de flesta av Sverigedemokraternas väljare är nöjda med vad partiet presterat. Dessutom tycks partiets goda siffror i opinionsmätningarna gå att omsätta i väljarstöd. Valframgången i omvalet var precis vad den kritiserade partiledningen behövde.

Nu hamnar Sverigedemokraterna återigen som tungan på vågen. I vare sig Örebro eller Västra Götaland fick något av blocken majoritet. Men just nu är det varken SD:s vågmästarställning eller valframgång som oroar mest. Efter valet förra hösten var det en självklarhet att klargöra att man inte vill ha samarbete med Sverigedemokraterna. Nu förklarar Johnny Magnusson, Moderaternas gruppledare i Västra Götaland, i en intervju i Ekot att han inte "stänger några dörrar". Vad det egentligen betyder vet vi inte. Bara att det finns utrymme för spekulationer är oroväckande nog.