Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kamil Ryba leder den avsomnade antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge, SDL, som främst består av anhängare på Facebook. Det var i april i år som Kamil Ryba dömdes till 30 dagars fängelse för fyllekörning och för att ha försökt skalla den polis som skulle kontrollera hans promillehalt, rapporterar den norska antirasistiska organisationen Vepsen. Den 6 augusti fick Kamil Ryba en förhandsvarning om att han kommer att utvisas från Norge av polis.

Ryba uppmärksammades i Sverige när han vid två tillfällen hotade GT:s redaktion i Göteborg. Ett av hoten tolkades som ett bombhot och medförde att redaktionen tvingades utrymmas. Ryba dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Rubriceringen innebär att det ska ha förekommit ett olaga hot med avsikten att påverka den fria åsiktsbildningen och att yttrandefriheten satts i fara.

Senast SDL hade en offentlig aktivitet var i Malmö i mars 2013, då samlade organisationen ett 20-tal anhängare och möttes av tusentals motdemonstranter.