Det var under lördagsmorgonen som den så kallade Unabombaren Ted Kaczynski hittades död i sin fängelsecell, uppger en talesperson för det fängelse i North Carolina som han var intagen på.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men flera källor till nyhetsbyrån AP uppger att han tog sitt liv. Kaczynski som var 81 år gammal led av en långt gången cancer och trots upplivningsförsök så dödförklarades han senare under lördagen på sjukhus.

Svenska nazister hyllar

Ted Kaczynski har på senare tid ikoniserats av den nätbaserade ekofascistiska rörelsen genom olika memes och propagandabilder. Men han har också genom åren hyllats och citerats i flera högerextrema terroristers manifest – bland annat av den norska massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

Efter hans död har flera personer och grupper inom den svenska nazistiska och ekofascistiska miljön sörjt Kaczynskis bortgång och hyllat honom som en stor tänkare.

På nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront finns en dödsruna över Kaczynski under vinjetten ”In memoriam”, på svenska ”till minne av”. I den skrivs bland annat att Unabombaren ”revolterade mot den moderna världen med bomber”.

Andra svenska nazister har postat hyllningar i form av propagandabilder i sociala medier där Unabombarens våldsamma kamp mot industrialisering, modern teknik och det moderna samhället hyllas.

”Världen behöver fler som dig”, skriver en tidigare NMR-aktivist, som i dag återfinns i den ekofascistiska miljön, på sociala medier och tillägger att Unabombaren var ”en go gubbe”. En aktivist i NMR kallar terroristen Kaczynski för ”a real one” – alltså en man kan lita på – och fortsätter med att uppmana sina följare att förstöra sina mobiltelefoner till hans ära.

Unabombaren Ted Kaczynski vid tiden för hans gripande 1996.
Unabombaren Ted Kaczynski vid tiden för hans gripande 1996. Foto: FBI

Greps 1996

Unabombaren, som gick från att vara universitetslärare och matematiker till terrorist, greps 1996 efter att hans bror tipsat polisen om hans terrorverksamhet. I en enslig stuga i skogen, i den amerikanska delstaten Montana, bodde och tillverkade Kaczynski bomberna som han sedan placerade ut eller skickade till professorer och studenter vid tekniska universitet eller personer som på något sätt arbetade med teknologi.

I sitt manifest som publicerades i New York Times och Washington Post 1995 skrev han bland annat om hur människor i det moderna samhället ägnar sig åt meningslösa aktiviteter och arbeten som blivit möjliga på grund av teknologiska landvinningar. Han uttryckte också sitt hat mot civilisationen så som vi känner den och markerade avsky mot modern teknologi.

Tar avstånd

Unabombaren Kaczynski terroriserade USA mellan 1978 och 1995 och totalt låg han bakom 16 bombattentat, dödade tre personer och skadade drygt 20. Han undvek dödsstraff genom att 1998 erkänna morden och resten av de anklagelser som riktades mot honom och dömdes istället till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

Ted Kaczynski själv tar avstånd från ekofascism – främst av två anledningar. 2020 skriver han att ekofascisters avståndstagande från modern teknologi är för svagt och att en fullständig revolution mot det teknologiska samhället, av strategiska skäl, måste vara global och inte kan utesluta icke-vita.