Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Konflikten i Syrien har lockat till sig stridande från Al-qaida inspirerade grupper. En del av de av som åkt för att kriga mot Assad-regimen kommer från Sverige.

– Det handlar om enstaka våldsfrämjande islamister som till viss del tillskriver sig en Al-Qaida-ideologi. De har åkt till Syrien i syfte att ansluta sig till likasinnade grupper som utför attentat, framförallt mot civila mål, säger Jonathan Peste, säkerhetspolisens chefsanalytiker i kontraterrorism.

Peste poängterar att det är viktigt att inte blanda ihop de enstaka våldsfrämjande islamisterna som åkt till Syrien med människor generellt som åker till Syrien. Han säger att det finns väldigt många olika legitima anledningar att åka dit, till exempel att man är orolig för sin släkt.

Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, har på sin blogg identifierat två militanta jihadister som på Facebook uppger att de rest till Syrien för att delta i strider mot regimen.

Den ene kallar sig Mujaheeden Fi Ash Sham. På bilder som mannen uppger föreställer honom själv poserar han med automatvapen tillsammans med andra religiösa upprorsmän. På en av bilderna är Mujaheeden Fi Ash Sham uppställd beväpnad tillsammans med en person vars facebook-konto är kopplat till en man skriven i Göteborg.

Pseudonymen Mujaheeden Fi Ash Sham uppger att han är född 1977 och att hans förebild är Al-Qaida ideologen Anwar Al-Awlaki. Enligt egen utsago har han 2001 varit på Lashkar-e-Taibas träningsläger i Kashmir. Lashkar-e-Taibas är en militant islamistorganisation baserad Sydasien. Organisationen har pekats ut som ansvarig för terrorattentaten i Mumbai 2008 som dödade över 160 personer.

Lashkar-e-Taibas har i pamfletter och på hemsidor förklarat att de vill utrota judendomen och hinduismen. Organisationen har även skrivit under Usama Bin Ladens fatwa som förklarar krig mot judar och korsfarare, rapporterar The Anti-Defamation League, ADL.

Jonathan Peste uttalar sig inte om enskilda fall men menar att personer som åker till Syrien i syfte att delta i våldshandlingar kan vara skäl till oro.

– Om man åker i det här syftet då indikerar det på en våldsfrämjande hållning i sig. Åker man dit kan man få en förhöjd förmåga att hantera till exempel sprängämnen och att ha varit med i våldshandlingar anser vi även höjer förmågan att göra det igen.

Men även aktivister som åkt till stridszoner måste bedömas individuellt, menar Peste. SÄPO har sett exempel där stridande återvänt och ändrat hållning efter sina upplevelser och valt att lämna den våldsfrämjande miljön.

Högerextremister har visat intresse för att resa till stridszoner för att kämpa på regimens sida. Enligt uppgifter som Expo Idag tagit del av planerade en grupp på sex personer en resa till Syrien i somras. Varav tre av dessa är kända högerextremister. Åtminstone en av dem, en välkänd nazist, planerade att strida för Assad-regimen, dessutom skulle en skribent dokumentera resan för en högerextrem tidning. Resan ska dock aldrig ha blivit av.

Jonathan Peste säger att säkerhetspolisen inte kan bekräfta något fall på senare tid där vit makt-anhängare rest till Syrien för att strida.

– Men vi känner till att det finns ett generellt intresse inom vit makt-miljön att åka till konfliktzoner för att delta i strider och då ofta på regimers sida, säger Peste.

Jonathan Peste uppger att säkerhetstjänsten bedömer den våldsamma vit makt-miljöns resor utifrån samma kriterier som militanta islamisters.

– ¬Det är på samma sätt där, de får en höjd förmåga och en bekantskap med våld. Vana till våld ger en viss förmåga till fortsatt våld. I våldsfrämjande radikaliseringsprocesser ser vi väldigt stora likheter oavsett vilken ideologisk tillhörighet man har, säger Peste.

I Sverige intresserar sig SÄPO för upp till 100 vit makt-anhängare. Terrorhotet från miljön bedöms som lågt men inte som obefintligt. I den våldsfrämjande islamistiska-miljön är den siffran upp till 200 personer.

– Vi ser inte att de blir fler, dock har vi de senaste två åren sett att ett fåtal planerat attentat i Sverige eller i våra grannländer.

Ämnen i artikeln