Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti har ett svårt val framför sig. Partiets namn är okänt, de har tunt med folk på sina listor och de flesta av partiets kandidater saknar lokal förankring.
Och framför allt. Partiet står för åsikter som de allra flesta i det här landet avskyr.

Sammanlagt kandiderar partiet i åtta kommuner. Det finns två huvudspår i partiets strategi för att, mot alla odds, lyckas knipa ett mandat.

För det första har partiet lärt sig av sina misstag.
När Nationalsocialistisk front (NSF), som partiet hette då, kandiderade i valet 2002 handlade det om att ta ett steg framåt. Genom att kandidera kunde NSF visa att det faktiskt var ett parti. Man satsade då allt krut på Karlskrona. Valkampanjen gav 208 röster, ynka 0,5 procent.

Valet 2006 hade partiet växt och valde att kandidera där det fanns aktivister. Totalt ställde partiet upp i sex kommuner, bland annat Karlskrona, Linköping, och Kristianstad.
Resultatet blev magert.
Aktivisterna fanns men inte väljarunderlaget.

I år har Svenskarnas parti en helt annan strategi. De flesta av de kommuner där partiet ställer upp är små och det krävs inte många röster för att få ett mandat. En genomgång av de åtta kommuner där partiet ställer upp visar att kandidaterna i nästan varje kommun är ditflyttade under det senaste året. I vissa fall är det inte ens skrivna i kommunen än.

I Färgelanda meddelade Björn Björkqvist nyligen att han kommer att kandidera. Men han är fortfarande inte skriven på orten.

I Svalöv flyttade de två kandidaterna Andreas Carlsson och Rebecka Schnorrenberger till kommunen så sent som i maj.

Mikael Johansson, kandidat i Surahammars kommun är ännu inte skriven på orten.

Mönsteråskandidaten Line Jern är inte heller hon folkbokförd i den kommun hon kandiderar. För närvarande är hon skriven i Karlstad.

Partiledaren Daniel Höglund, som tidigare bodde i Trollhättan, skrev sig så sent som i juni i år i den lilla kommunen Grästorp.

Även i Motala är kandidaten Jonas Andersson nyinflyttad.

För att ställa upp i ett kommunval måste man vara skriven på orten dagen innan valet. Svenskarnas parti kommer säkert hinna få sina kandidater på plats. Men den dåliga lokala förankringen visar tydligt att det handlar om en kaderförflyttning.
Svenskarnas parti har letat upp små kommuner där det inte krävs mer än några hundra röster för att få ett mandat.

Dessutom har det hittat kommuner där det finns ett dokumenterat väljarunderlag. Svenskarnas parti kommer med största sannolikhet inte locka sin väljare på grund av partiets syn på miljö- och djurrätt. Det enda sättet att få väljare är att suga upp det missnöje som finns i spåren av Sverigedemokraternas framgångar under de senaste åren.

Partiet är högst medvetna om sin plats i den politiska näringskedjan. De siktar på att få väljare som saknar Sverigedemokraterna på sin ort eller som har tröttnat på att partiets närvaro inte har inneburit några förändringar.
Det blev uppenbart när partiets kandidat i Färgelanda, Björn Björkqvist, i en intervju på partiets hemsida förklarade:

"Vi är det enda partiet som på allvar företräder svenskarnas intresse. Lokalt har Sverigedemokraterna lovat att arbeta för ett flyktingstopp, men Sverigedemokraterna på riksnivå vill fortfarande bara minska invandringen av etniska främlingar – inte stoppa den."

I flera av de kommuner där Svenskarna parti valt att kandidera kan det spela ut sitt D-kort.

I Svalöv fick Sverigedemokraterna fem mandat. Där marknadsför sig Svenskarnas parti som en motståndare till Sverigedemokraterna. I förra valet räckte det med 185 röster för Vänsterpartiet att ta ett mandat. Sverigedemokraterna fick 1113 röster. Om lite mer än en tiondel av dem i år väljer Svenskarnas parti har partiet fått sitt mandat.

I Motala har Svenskarnas parti verkligen en möjlighet att rikta kritik mot Sverigedemokraterna. I valet 2006 fick Sverigedemokraterna fyra mandat. Under mandatperioden har tre av partiets ledamöter avgått.

I andra kommuner där Svenskarnas parti kandiderar har Sverigedemokraterna inte ens registrerat någon valsedel. Grästorp är en av kommuner där partiet står utan konkurrens från rivalerna i Sverigedemokraterna. Där fick Sverigedemokraterna 42 röster i förra valet, utan att ha en valsedel. I samma val behövde Kristdemokraterna bara 107 röster för att få sitt enda mandat.

Situationen är likadan i Emmaboda. Utan att ha några officiella kandidater fick Sverigedemokraterna 86 röster i valet 2006. För Miljöpartiet som fick ett mandat det året krävdes bara 185 röster för att komma in.
I år är Svenskarnas parti det främlingsfientliga alternativet i kommunen.

Det är mycket siffror och statistik.
Och det är helt klart att ledningen i Svenskarnas parti studerat dem noga. Frågan är om det ska bli nyckeln till partiets första kommunala mandat?

Ämnen i artikeln