Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti meddelade igår att partiet kommer att avvecklas. Beskedet är överraskande. Men beslutet är fullt logiskt. Efter det misslyckade valet i höstas har partiet imploderat. Partiets tidning Realisten las ned, medlemmarna har flytt och enligt meddelandet på partiets hemsida tog ledningen i helgen till slut beslutet att lägga ner.

Fakta

Bildades 1994 under namnet Nationalsocialistisk front.
Ombildades 2008 till Folkfronten och ett år senare till Svenskarnas parti.
Ställde upp med kandidater i valet 2104 i 34 kommuner, men fick inget mandat.
Lades ned 10 maj 2015.

Frågan är vad som händer nu? Under de senaste åren har den svenska extremhögern fått en allt fastare form. Svenskarnas parti som den parlamentariska utmanaren till Sverigedemokraterna, Svenska motståndsrörelsen som det mest radikala och kompromisslösa alternativet och därtill ett växande antal alternativa medier på nätet. Nu bryts allt upp.

Tema SvP

Läs om Svenskarnas parti på Expos temasajt om partiet

Extremhögern är bra på att hålla god min. Ljuset skymtar alltid i tunneln. Revolutionen ligger alltid runt hörnet. Så att de flesta i den högerextrema miljön trots allt reagerar med segervisshet på nyheten är kanske inte så konstigt. Men faktum är att Svenskarnas partis nedläggningsbeslut inte nödvändigtvis bör ses som tillbakagång för den högerextrema miljön i sin helhet. Vad partiets misslyckande visar är att den parlamentariska vägen är stängd. Nu finns ett vakuum mellan ett Sverigedemokraterna som tagit i med hårdhandskarna för att uppfattas som ett rumsrent parti och ett fanatiskt och öppet antisemitiskt Svenska Motståndsrörelsen. Frågan är vad som uppstår i detta tomrum?

Sannolikheten är stor att vi återigen kommer gå mot en extremhöger som är svårare att överblicka. En fragmentiserad och mer autonom politisk miljö. Men kommer den bli svagare? Det skulle vara högst förvånande om någon fick för sig att återigen lägga allt fokus på att utveckla ett brett samlande högerextremt parti i skuggan av Sverigedemokraterna. Svenska motståndsrörelsen har nu en parlamentarisk gren och så länge de inte drabbas av hybris - vilket i och för sig inte är otänkbart, de säger ju trots allt vilja bilda en nordisk republik - så kommer de nog att undvika att göra en liknande storsatsning

Istället kvarstår att fylla tomrummet med annat. Tankesmedjor, alternativa nyhetskanaler, konsertverksamhet, politiskt våld, autonoma lokala grupper. Allt är möjligt i extremhögerns nya landskap. En sak vet vi. Deras verksamhet kommer att fortsätta drabba människor som inte passar in i deras värld och underblåsa hatet mot minoriteter och demokratin.

Ämnen i artikeln