Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD OM ISLAM

 • "Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget"
  – Partiledare Jimmie Åkesson, på tidningen Aftonbladets debattsida 19 oktober 2009.
 • "Det värsta hotet någonsin – långt värre än tidigare hot från nazism och kommunism"
  – Riksdagsledamoten Richard Jomshof, artikel i Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren 28 september 2009.
 • "Första barnet i Malmö 2011 heter föga förvånande Ahmed i efternamn. Symptomatiskt för Malmö – symptomatiskt för islamisering – symptomatiskt för den demografiska bomben."
  – Riksdagsledamoten Kent Ekeroth bloggar om det nya året. 2 januari 2011.
 • "På flera skolor är tyskarna i minoritet och muslimerna i majoritet med medföljande hot, våld och otrygga stämning samt dåliga studieresultat."
  - Partimedlemmen Ted Ekeroth på sin blogg om vad "islams intåg" gör med utbildningsnivån i Tyskland. 11 augusti 2010.

Historien om trakasserierna mot den muslimska kvinnan Malyum Salah Hashi i Tomelilla har väckt starka reaktioner. Kvinnan utsattes för stenkastning från ett gäng högstadieelever och när hennes dotter till slut träffades valde hon att gå till polisen. Men förundersökningen lades ner, utan att polisen ens talat med kvinnan. Efter att Sydsvenskan uppmärksammat historien har medias strålkastare riktats mot den lilla skånska orten.

I går samlades hundratals personer i Tomelilla för att ge den utsatta kvinnan sitt stöd och för att förmedla en annan bild av det lilla samhället. På mötet talade flera kommunpolitiker och representanter för föreningslivet.
Och Sverigedemokraten Birgitta Carlberg.
I sitt korta tal menade hon att gemenskap och tolerans är en viktig del av vårt samhälle.
– Vi kanske har varit och är lite blinda för det som händer runt omkring oss. Nu är det dags att vi börjar bry oss om varandra och visar att vi i Tomelilla inte är så hemska som vissa i medierna utmålar oss till.

Vill förbjuda islam
Sverigedemokraterna blev i valet partiets tredje största parti kommunen med ett stöd på nära femton procent. Birgitta Clarholm är en av Sverigedemokraternas ledamöter i kommunstyrelsen. Hennes Facebookprofil sänder ett helt annat budskap än hennes tal.

I december länkade hon till partiorganet för nazistiska Svenskarnas parti. Hon är också med i gruppen Sveriges revolutionärer som säger sig vilja förbjuda islam i Sverige. Birgitta Clarholm säger att hon inte vill kommentera sitt deltagande i manifestationen eller sin syn på islam och muslimer. Om hennes aktiviteter på Facebook säger hon:
– För det första kan jag inte med datorer så jag vet inte vad tryckt på.

Vill göra Malmömoskén till häststallar
Sverigedemokraterna har under lång tid profilerat sig som ett antimuslimskt parti. Hösten 2009 beskrev partiledaren Jimmie Åkesson islam som det största utländska hotet sedan andra världskriget i en debattartikel i Aftonbladet. På hemsidan för partiets avdelning i Tomelilla uppmanar partiet till att stoppa "islamiseringen" och föreslår att Malmömoskén kan göras om till häststallar.

Trots detta bjöds partiet in att tala vid torsdagens manifestation. Vi har förgäves sökt representanter för elevrådet på Österlens folkhögskola som var initiativtagare till manifestationen.

Men varken Moderaterna eller Socialdemokraterna, som var med under manifestationen ser några problem med Sverigedemokraternas deltagande. Den 12 januari tog kommunstyrelsen, där Sverigedemokraterna ingår, dessutom ett gemensamt uttalande där man tar avstånd från de trakasserier kvinnan utsatts för.

"Nu ser vi framåt"
Moderaten Per-Martin Svensson, ordförande i byggnadsnämnden, menar att manifestationens budskap handlade om att kommunens invånare måste börja bygga upp samhället gemensamt. Och ju fler som kan ställa upp bakom det budskapet desto bättre.
– Mitt tankesätt är att om vi hjälps vi åt kan vi få ut hur mycket som helst. Annars trillar vi i tu. Det ser man ju själv. Så fort det blir främlingsfientlighet och så vidare så blir det ju inget bra.

Är inte SD en del av det?
- Förhoppningsvis börjar de fundera och diskutera och kanske tänker; fanken det kanske inte är riktigt och rätt det jag håller på med. Jag ska ska ägna mitt liv åt att vara med i gemenskapen istället för att ställa mig utanför och tänka att allt är skit.

Hur ser du på, utifrån den drabbade kvinnans perspektiv, på en manifestation och ett uttalande från kommunstyrelsen där man har med ett parti som tydligt riktar udden mot just personer som henne. Vad blir ett sådant uttalande värt?
– Det är som vi sa igår. Nu tar vi ett avstamp. Detta funkar inte längre. Nu ser vi framåt och ser till att rätta det som har varit fel. Man man kan inte skruva tillbaka och rätta till historien. Utan vi får lära av historien och göra det rätt nu.

Han påpekar att det är klart att man ska ta en diskussion med Sverigedemokraterna om de här frågorna.
– Diskussion, diskussion, diskussion. Det är så en demokrati fungerar.

Vill respektera väljarna
Inte heller socialdemokraten Torgny Larsson, ordförande i kommunstyrelsen, ser några problem med Sverigedemokraternas medverkan i manifestationen eller att partiet ställt sig bakom kommunstyrelsens uttalande. Det var Torgny Larsson som skickade vidare inbjudan från Österlens folkhögskolas elevråd. För honom var det viktigt att alla partier skulle få chansen att delta. Det handlar om att visa respekt för väljarna.
- Det är viktigt att de får vara med på banan och ta ställning till saker och ting så att de inte känner sig exkluderade.

Tycker du att det i den här frågan som handlar om en kvinna som blivit trakasserad för att hon är muslim är rimligt att ha med ett parti som är känt för att var ett antiislamskt parti?
- Det här handlade inte om en manifestation mot det som har hänt utan det var en manifestation mot gemenskap och trygghet i Tomelilla.

Om man tittar på SD-Tomelillas hemsida så är den ju fylld av nedvärderande bilder av islam. Är det ett tecken på att man eftersträvar en gemenskap?
- Jag tror att det Birgitta Clarholm sa var en viljeyttring som hon stod för och den litar jag på.

På Facebook är hon med i en grupp som vill förbjuda islam. Och partiet har gjort väldigt grova uttalanden om islam. Hur ser du på det faktum att Sverigedemokrater ändå står för de här sakerna?
– Att de står för det är deras partiprogram och yttringar. Det är ju inget vi ställer upp på. Den debatten får man ta vid ett annat tillfälle. Kan man ställa upp på vissa saker gemensamt för att öka tryggheten för alla i kommunen så tycker jag att det är bra om så många som möjligt kan ställa sig bakom ett sådant uttalande.

Ämnen i artikeln