Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är den sverigedemokratiske politikern Chang Frick, invald som ledamot i kommunfullmäktige i Kristianstad, som under 2010 var aktiv i redaktionen hos Politiskt inkorrekt. När Expo konfronterar honom med uppgifterna bekräftar han sin delaktighet.

- Jag var aktiv fram till några veckor innan valet. Sen har jag haft tillgång till deras tipsmejl ett tag till, säger SD-politikern Chang Frick till Expo.

Chang Frick kandiderade för SD i kommunvalet i Kristianstad och valdes in till fullmäktige i höstas.

Fricks bekräftelse tillbakavisar Sverigedemokraternas tidigare påståenden om att partiföreträdare inte haft ett aktivt samarbete med sajten Politiskt inkorrekt. Pressekreterare Eric Myrin har tidigare bekräftat att partiet haft en direktkanal till redaktionen i form av en egen kontaktadress. Den ska dock inte ha använts enligt Myrin.

Politiskt inkorrekt har på sajten skrivit att de är "oberoende" och saknar kontakter med politiska partier:

"PI är obundet och självständigt. Vi är vanliga medborgare som tröttnat på svensk medias konsekventa mörkläggande av bland annat massinvandringens konsekvenser" skriver de bland annat.

Expo har via mejl sökt Politiskt inkorrekt för en kommentar.

Var drivande
Frick själv säger till Expo att han var "drivande" i redaktionen på bloggen under valrörelsen. Han arbetade med att bredda innehållet för att ge det en tydligare politisk prägel. Inte bara SD-politik, även "liberala idéer", säger Frick.

- Jag har varit väldigt öppen och satt mitt namn på det jag skrivit. Bland annat har jag skrivit ett inlägg om kärnkraft. Men jag ägnade mig även åt politisk bevakning, för att få in en mer ideologisk ton i inläggen. Att bara rapportera om domar tyckte jag var smalt, säger Frick.

Politiskt Inkorrekt är en blogg som ledande sverigedemokrater gärna hänvisar till i sina politiska utspel. Sidan presenteras bland annat av riksdagsledamoten Kent Ekeroth som en nyhetstidning på nätet. Frick medger att det är problematiskt och säger att politiker inte ska vara aktiva inom "media".

- Jag har själv påtalat att det är dumt att jag fortsätter skriva nu när jag är invald. Vill de utvecklas åt något håll är det bättre att de inte har någon koppling till ett politiskt parti. Främst har personen som kallar sig Gustaf Janson varit med och resonerat sig fram till det, säger Chang Frick.

"Var inte folkvald"
Eric Myrin säger till Expo att han inte kände till uppgifterna om Fricks medverkan i Politiskt inkorrekt sen tidigare.

- Han var inte politiker vid det tillfället, säger Eric Myrin.

Men han har kandiderat för partiet och var drivande i valrörelsen, är han inte politiker då?

- Ja, det är en definitionsfråga. Det viktiga i sammanhanget är att han använt sitt eget namn när han skrivit. Då ser inte jag det som något konstigare än att han har skrivit en insändare till vilken tidning som helst, säger Eric Myrin.

Är det inte problematiskt att politiker från Sverigedemokraterna är med och tar fram nyheter som ni själva hänvisar till på era bloggar?

- Han är ju inte med där längre.

Men under valrörelsen var ju den här bloggen högaktuell?

- Ja, jag vet inte. Det är ingenting som jag vill kommentera, jag har inte vetat om det här så länge. Jag vet heller inte vilket inflytande som Chang har haft på bloggen, säger Eric Myrin.

Ämnen i artikeln