Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter valet stod det klart att Sverigedemokraterna erövrat 50 kommunala mandat i 30 kommuner. En av platserna besattes av den politiskt oerfarne Björn Lennartsson i Askersund. Lennartsson blev dock snart en belastning för partiets försök att hålla en rumsren fasad. På Sveriges Radio Örebros telefonsvarare ringde han in grova rasistiska uttalanden i stil med:

”ooaaaaa... blåneger... sluta spela den där förbannade blånegern... ooaaaa, förbannade negerjävlar som håller på å rapar å bölar som ena jävla kalvar. Kan du inte sluta med de där förbannade tramset... svenska folket, jag vill inte höra sån där jävla dynga. Fattar du det?”

Det var för grovt för att komma från ett parti som ägnar stor möda till att framstå som ett seriöst och anständigt parti. Lennartsson tvingades att be om ursäkt på SD-Kurirens hemsida. Flera inom ledningen insåg att han var en belastning för partiets framtidssatsning och bland annat vice partiledaren Björn Söder krävde hans avgång. Något uteslutningsärende blev det dock inte förrän ett andra klavertramp då Lennartsson skrev till Nerikes Allehandas ledarredaktion i samband med omvalet i Orsa i våras. Då skrev han:

”Jag har skickat upp kunnigt folk till valet i Orsa. Jag tror att det ’går vägen’ i valet. Då kan ni på ledarsidan på Nerikes Allehanda och era djävla gelikar tvingas svälja era unkna spyor som ni så ofta levererar. Tills vidare kan ni dra åt helvete i några veckor.”

Ändå tog det Sverigedemokraternas partiledning till den femte juli, innan ett uteslutningsärende öppnades angående Björn Lennartsson. Slutgiltigt beslut skulle tas i samband med nästa partistyrelsemöte den sjätte september. Björn Lennartsson föregick dock partistyrelsens beslut.

- Partistyrelsen har diskuterat min person och är oeniga. I det läget väljer jag att hoppa av för att inte skada partiet. Jag är en öppen och spontan person som reagerar snabbt på saker som jag tycker är fel. Ibland kanske för snabbt, kommenterar Lennartsson till Nerikes Allehanda.

Partistyrelsen är alltså inte eniga om att Lennartsson utgjort en belastning för partiet. De som ville få bort honom var framför allt Skåneavdelningen genom Björn Söder. En av de som ville glömma och förlåta var Rolf Weine Berg. Sverigedemokraternas partiledare, Mikael Jansson, håller med om att Lennartsson inte alltid uttryckt sig så smidigt.

- Han har valt ett underifrånperspektiv som jag inte alls tror är lyckat. Men jag tror inte Lennartsson är extrem på något vis och insändaren var ju inte extrem men den var skriven på ett sätt som garanterat inte gynnar oss, säger Mikael Jansson.

Har du förståelse för dem inom partiet som menar att ni varit politiska analfabeter i och med att ni inte uteslutit honom på ett år?

- Det har jag, det har jag. Lennartsson är ju ganska ny även för mig som person men han är ju inte extremist. Däremot väljer han att agera underifrån på ett sätt som vi andra i partiet inte gör, berättar Mikael Jansson.

Björn Lennartssons avhopp var oundvikligt för att Sverigedemokraterna inte skulle tappa i trovärdighet när det är dags för nästa val. En ren uteslutning hade inte heller varit helt obesvärlig då Lennartsson hade kunnat sitta kvar som politisk vilde och sammanknippas med partiet. Nu blir det det lugnaste alternativet för partiet. Björn Lennartsson lämnar fullmäktige och sina politiska uppdrag helt. Fullmäktigeplatsen kommer nu att stå tom till nästa val.

Historik: Björn Lennartsson

Sparkades från sitt jobb som verkstadsmekaniker på Aspa Bruk för att ha gjort rasistiska utspel på arbetsplatsen.

Ställde till med en smärre skandal när han på 90-talet dök upp på en första maj-demonstration med en skylt med budskapet ”Nej till ett mångkulturellt Sverige”. Demonstranter reagerade kraftigt och rev sönder plakatet. Det märkligaste var nog ändå att det var sin fru, Elisabeth Lennartsson, som höll talet han demonstrerade mot. Hon var då arbetarkommunens ordförande. I samband med att Björn Lennartsson valdes in i Askersunds fullmäktige valde hon att lämna ordförandeposten, men sitter än i dag i fullmäktige.

När en pastor gästade Pingstkyrkan i Askersund för att berätta hur han gömt flyktingar dök Björn Lennartsson upp och tryckte upp en tårta i ansiktet.